Reede, aprill 29, 2016
 

Maastikuehitajad käisid aednikega rinda pistmas

Merje Suits
Hiiumaa ametikooli kaks maastikuehitajate võistkonda pani end proovile aednike kutsevõistlusel, kus meie õppurid olid edukamad praktilistes ülesannetes.
Kutsemeisterlikkuse võistlust Noor Aednik peeti 21. aprillil Tartus toimunud maamessil ning ühe koolina neljast võttis sellest osa Hiiumaa ametikool (HAK). Räpina, Luua ja Tallinna Kopli kutsekoolide esindustega võtsid mõõtu Riina Gurejev, Mikk Lemba, Liis Roosileht ja Vivian Tülp.
Meie õppureid Tartus saatnud HAKi maastikuehituse põhiõpetaja Merje Suits rääkis, et viiest võistlusalast paremini läks meie võistkondadel kastmissüsteemi kokkupanek ja jõhvi kerimine trimmeri poolile, samuti olid nad tublid pookimises.
“Üheks komistuskiviks sai meile seekord taimede määramisel ladina keel,” nentis Suits. Punkte kaotati ka matemaatikat nõudvas kompleksülesandes, kus tuli arvutada valmis ehitatud lilletornile vajamineva mulla hulk ning selle sisse segatava väetise ja kastmisgeeli kogus.
Kokkuvõttes jäi õpetaja oma õpilaste sooritusega siiski väga rahule. HAK 1 võistkonnas end proovile pannud Gurejev ja Lemba õpivad koolis noorem-maastikuehitaja eriala üheaastasel kursusel, HAK 2 tiim Tülp ja Roosileht maastikuehituse eriala teisel kursusel.
“Mul on väga hea meel, et nad olid nõus kooli esindama. Neil endil oli huvi ja tahtmist ning nad leidsid võimalusi, et võistlusalasid läbi harjutada, meelde tuletada või lausa esimest korda proovida,” kiitis Suits. Ta ütles, et Tartus käik oli kõigi osaliste jaoks kogemusterikas.
Suits nentis, et aedniku eriala HAKis praegu õppida ei saagi. “Arendame seda poolt ja proovime leida võimalusi, kuidas seda õpetada. Sügisel ootame kõiki huvilisi õppima floristi ja maastikuehitaja erialadele. Samuti tasub jälgida meie täienduskoolituse kalendrit,” soovitas ta.
Kuni 26aastaste noorte aednike kutsevõistluse võitis Räpina aianduskooli tandem Marian Põldmets ja Jaan Tanvel.
Noored aednikud võistlesid viiel alal: 1) taimede tundmises – 15 minuti jooksul tuli määrata 15 taime taimeosade järgi ja vastata ladina keeles, 2) pookimises – 15 minuti jooksul oli vaja kvaliteetselt pookida võimalikult palju pookealuseid, 3) kompleksülesandes – etteantud vahenditest ja joonise alusel tuli ehitada lilletorn, arvutada ruumala ja mass, teha istutuseelsed ja -järgsed toimingud, paigaldada konteinerisisene veereservuaar ja istutada taimed joonise järgi, 4) koostada etteantud vahenditest lihtne, määratud pikkusega (mõõdulinti kasutamata) ja ilma leketeta kastmisvoolik, 5) tehnika tundmises – võistlejal tuli aja peale trimmeri poolile jõhv kerida.
Võistluse peakohtunik ja ASi Sagro tootmisjuht Madis Kahu tõdes, et võistlejate tase oli tulenevalt eri koolitusastmetest erinev, kuid kõik osalejad tegid väga hea soorituse. Lisaks Kahule olid kohtunikeks
Marge Olo (Baltic Agro), Väino Eskla (Aiatark) ja Andro Otsus (Juhani Puukool).
Kutsemeistrivõistlust Noor Aednik korraldas SA Innove koostöös Räpina aianduskooli ning haridus- ja teadusministeeriumiga.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411