Reede, aprill 8, 2016
 

Gümnaasiumi hakkab kaunistama kineetiline skulptuur

Repro võidutööst
Hiiumaa gümnaasiumi kunstikonkursi 19 võistlustöö hulgast valis žürii välja Timo Tootsi ideekavandi märgusõnaga “Tuuleluule”. Võidutöö näol on tegemist kineetilise skulptuuriga, mis “luuletab” tuule jõul.
“Tuuleluule” koosneb kahest “raamatulehest”, mille sisuks mustad ja valged “tuulepikslid”. Kui tuul puhub läbi “raamatu”, paneb see pikslid pöörlema, tekitades heli ning luues üha uusi must-valgeid luulemustreid.
Kunstikonkursi võitjalt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 20 000 eurot. Teost saab Hiiumaa gümnaasiumi ees näha alates käesoleva aasta sügisest.
Teise koha ning 200eurose preemia otsustas žürii anda kavandile “YLO”, mille autor on Urmas Viik. Tegemist on puitskulptuuride grupist koosneva installatsiooniga, mille idee põhineb Ülo Soosteri maalil “Värvilised kadakad”.
Kolmanda koha pälvis skulptuuri ideekavand “PU:”, autoriteks Mari-Liis Tammi-Kelder ja Eero Liivrand. Skulptuuri keskmeks on looduskujund – puu tüvi ja võra –, mis seob endas Kärdla kindakirja, muistse koopajoonise ja labürindi kujutised. Kolmanda kohaga kaasneb 100eurone preemia.
Kunstikonkursi viis läbi haridus- ja teadusministeerium koostöös Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) ja Hiiumaa gümnaasiumiga.
Konkursi raames otsiti ideelahendust, mis sobituks rajatava Hiiumaa gümnaasiumi arhitektuurse tervikuga. Kooli sise- ja väliruumi kujundamisel sai lähtepunktiks Hiiumaal kootud kirikinda Kärdlale omane muster. Arhitektuurse kontseptsiooni läbivaks ideeks on traditsiooniliste vihjete lisamine kaasaegsesse käsitlusse. Konkursil olid eelistatud kaasaegsed ja abstraktsed lahendused, mis lubaks teost ka füüsiliselt kogeda.
Žüriisse kuulusid Gregor Taul ja Anneli Porri Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingust, Eesti kunstnike liidu esindajatena Elo-Katre Liiv ja Kristian Nigul, Jürgen Vahtra Hiiu vallast ja Hiiumaa gümnaasiumi kunstiõpetaja Sulev Loopalu. Hääleõiguseta liikmena osales žürii töös ka Hiiumaa gümnaasiumi direktor Ivo Eesmaa.
Konkursi kavanditega saab tutvuda näitusel kooli raamatukogus Uus tn 4, Kärdla, mis on avatud eilsest kuni
15. aprillini kaasa arvatud.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411