Teisipäev, aprill 12, 2016
 

Digitaalne näitus jätkub

Käina kooli fuajees saab aprilli lõpuni vaadata digitaalset Esimest maailmasõda mälestavat näitust “14–18”. Prantsuse instituudi näitus, mis ühendab plakatikunsti ja digitaalsed allikad, avab külastajatele kronoloogilises järjestuses sõja mitmepalgelisust.
Tutvuda saab kolme teemaga: erinevad rinded, inimeste kogemused ning eesrinde ja tagala vaatepunktid. Tavaliselt kajastatakse enim Prantsusmaa põhjaosas toimunud lahinguid, aga huvitav on näha idarindel prantslaste kõrval ka austraallaste, inglaste ja serblaste panust. Pärast lahinguid jäid need väed suures osas pidama, mõjutades oma kohalolekuga neid alasid ka sõja järel.
Sõjast olid puudutatud ka riigi kolooniad Guadeloupe, Martinique, Uus-Kaledoonia ja Madagaskar. Emamaale saadetud sõduritest paljud tagasi oma kodukohta ei naasnud. Eesrinde ja tagala teemaplokis saab aimu, millised olid ühiskonnakihtide erinevused sõjaolukorras. Näiteks pidid tsiviilelanikud okupeeritud aladel, nagu Belgias ja Poolas, andma oma panuse, võttes üle töö tehastes.
Parima ülevaate saab näitusest nutiseadme ja äpi “IF 14–18” abil. Plakatitele trükitud ruutkoodide alt avanevad täiendavad pildid, videod ja tekstid.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411