Teisipäev, märts 22, 2016
 

Karismaatiline näitus Pikas majas

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Näitus “Kirgastus ja nägemus” on koostatud Eesti kunstiloo ühe omanäolisema looja Herman Talviku loomingust.
SA Hiiumaa Muuseumid Pikas majas avas muuseumipere näituse, mis pühendatud Herman Talviku (1906−1984) 110. sünniaastapäevale.
Tänu muuseumi teadusdirektori Helgi Põllo uurimistööle saime teada, et kunstnikul on seos ka Hiiumaaga. “Talvik on ema poolt hiidlase ja isa poolt saarlase verd, Tallinnas sündinud, hiljem Eestis, Soomes ja Pariisis õppinud ning pärast Teist maailmasõda Rootsis elanud-töötanud,” rääkis Põllo. Talviku ema Leeni või Leena oli pärit Hiiumaalt Pühalepa kihelkonnast Partsi külast. Põllo sõnul on muuseumis mõni dokument ka tema vanavanematest, nüüd püütakse leida tema ema pilti. “Niimoodi kildhaaval paneme me seda mustrit kokku ja saame ühe hiidlase rännu- ja arenemise loo.”
Põllo sõnul pole teada, kas kunstnik ka ise Hiiumaal käis. Sidemed hiidlastega tal siiski tekkisid, sest tema tohutult mahuka loomingu hulka kuulub ka Ain Kalmuse Hiiumaa-ainelise raamatu “Soolased tuuled” illustreerimine. Nende sõprus kestis edasi ka Rootsis.
Tallinnas asuva Adamson-Ericu muuseumi töötaja Kersti Koll rääkis näituse avamisel, et Eesti kunstimuuseumis on väga hea ja suur kogu Talviku töödest. “Mulle isiklikult on oluline, et Talvik oma töödega siia, oma juurte juurde tagasi jõuab,” ütles ta.
Koll rääkis, et Talviku isa töötas paberivabrikus ja tõi koju paberijääke, millele sai joonistada kasvõi ahjust võetud söega. “Joonistamine ja eneseväljendamine kunsti kaudu on tal maast madalast ja visuaalne keel oli tema jaoks erakordselt võluv.”
Kolli sõnul on Talvikul erandlik koht Eesti kunstiloos ning ta on meisterlik väga paljudes tehnikates, näiteks graafikas.
Herman Talvik oli ka üks esimene pagulaskunstnikke, kes võttis kätte ja tuli Eestisse juba aastal 1971 ja tõi siia suure hulga oma Rootsis valminud loomingut. Hiljem on paljud toonased noored Eesti kunstnikud rääkinud, kui silmiavav ja mõjus oli see näitus ja millise impulsi see kaasa tõi.
Elades pikki aastaid Rootsis, osales Talvik aktiivselt näitustel Rootsis, Soomes, Kanadas, Prantsusmaal, Austraalias ja Ameerika Ühendriikides.
Neljapäeval avatud näitus “Kirgastus ja nägemus” Herman Talviku loomingust valmis Hiiumaa muuseumi ja Eesti kunstimuuseumi koostöös ning seda toetas Eesti Kultuurkapital. Näitus jääb avatuks 1. juunini.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411