Reede, märts 11, 2016
 

Hiiumaa maitsed tähelepanu keskpunkti

www.toidutee.ee
Harda Roosna | Hiiu Leht
Esimesena Eestis saab Hiiu saar võimaluse olla Eesti olulisima toidupiirkonnana tähelepanu keskpunktis ja esitleda kohalikke maitseid – saare kogukonda oodatakse algatusega liituma.
Maaeluministeeriumi osakonnajuhataja asetäitja Kadi Raudsepp ütles 1. märtsil Tuuru majas toimunud kokkusaamisel saare turismiasjaliste ja ettevõtjatega, et nende huvi on tuua hiiumaised maitsed pildile nii kodumaiste kui välisturistide jaoks.
Raudsepp selgitas, et toidupiirkonna esiletõstmisega tahetakse eestimaist toitu tähtsustada, väärtustada piirkondlikke toidutraditsioone ja ühtlasi elavdada kohalikku majandust. “Kohalik toit võiks olla üks oluline põhjus, mis toob inimesed siia kohale.” ütles Raudsepp.
Hiiumaa maitsete aasta
Kogu tegevus koondatakse tunnuslause “2016 – Hiiumaa maitsete aasta” alla ning sellega saavad  liituda kõik Hiiumaa toidupakkumise ja toidutootmisega seotud ettevõtted ja organisatsioonid.
Tiitel antaks üle 30. aprilli pidulikul õhtusöögil värskelt restaureeritud Suuremõisa lossis. Samas saavad esimesena Eestis neli hiiumaist ettevõtjat kätte märgise Culinary Heritage, mida võiks eesti keelde tõlkida kui kohalikku toidupärandit.
1. mail, samal ajal Kärdla linna sünnipäevapidustustega, avataks siin ka üle-Eestiline Eesti Toidutee ja uus turismihooaeg. Eesti Toidutee hõlmab üle 100 maaturismiettevõtte ja toidukoha, kelle menüüdes on aukohal Eesti toit.
Hiiu vallavanem Reili Rand kutsus ettevõtjaid kaasa mõtlema, kuidas neid kahte sündmust, linna sünnipäeva ja Hiiumaa maitsete aastat, ühitada.
EDENi tiitel valiku aluseks
MTÜ Eesti Maaturism juhatuse esinaine Raili Mengel põhjendas, et esimene valik langes Hiiu saarele, kuna mullu läbis Hiiumaa olulise, Eesti avastamata aarete konkursi. EASi turismiarenduskeskus hindas sel konkursil just Hiiu saare kohaliku toidu siht-
kohana esikohavääriliseks ja esitas tunnustamiseks üleeuroopalisele konkursile EDEN (“European Destinations of Excellence”).
Suur pidu Suuremõisas
Hiiumaa turismiliidu juhatuse liige ja kohaliku toidu arendaja Ly Kaups ütles, et Suuremõisa lossi omanikega ehk Hiiumaa ametikooliga on kokkulepe olemas ning see õhtusöök oleks nende jaoks esimene suurüritus pärast lossi põhjalikke uuendustöid. “Sada kändu on vaja ületada, aga – saab tehtud,” kinnitas Kaups, kelle sõnul on peo nn tööpealkiri “Hiiu meeled, hiiu keeled”.
Õhtu peakokk on Ants Uustalu ja viie Hiiumaa söögikoha kokad pakuvad igaüks oma toidukäigu hiiumaistest maitsetest. Enne seda harjutavad Hiiu Gourmet`, Roograhu restorani, kohviku Hõbekala, Lest ja Lammas ehk Hiiu õlle koda ning Ungru Resto kokad kahel päeval koostööd ettevalmistavas kokalaagris.
Pidulikule õhtusöögile on kutsutud nii toidublogijad, ajakirjanikud, kui ka toidukultuuri ja toidusektori edendajad lähemalt ja kaugemalt.
Aega sündmuste ettevalmistamiseks on paar kuud. Mengel oli optimistlik: “Hiiumaa puhul me ei pelga, et need kaks kuud oleks liiga lühike ettevalmistusaeg – te olete lihtsalt nii profid ja sellega juba arvestanud – on ju auasi EDENi tiitlit kanda ja seda tuleb väärikalt tõestada.”
Ettevõtjad oodatud
Ly Kaups ütles, et koostöös sihtasutuse Tuuru tiimiga pandi kokku teemaga sobivate sündmuste nimekiri ja see sai päris pikk – paarkümmend nimetust.
Tuuru juhataja Katrin Sarapuu selgitas, et aasta igasse kuusse jääks üks sündmus, kus Hiiumaa maitsev toit oleks erilise tähelepanu all: lastefestivalil lastetoit, kalafestivalidel kalatoidud ja kohvikutepäeval kohvikõrvased maitsed. Korraldataks ka koolitusi, kokkade laager ja konkurss ning toidule ja kunstile pühendatud nädalalõpp.
Tiitliga kaasnevaid ettevõtmisi aitab ellu viia maaeluministeerium. Tugi on eelkõige kommunikatsioonialane – hooaja jooksul edastataks sõnumeid, et Hiiumaa pakub tänavu erilisi maitseid ja siin saarel on, mida avastada. Maaeluministeeriumiga koostöös korraldatakse ka lossiõhtusöök ja sellele eelnev ettevalmistav koolitus.
Ettevõtjad, kel huvi, saavad kasutada märgist “2016 – Hiiumaa maitsete aasta” ja neilt oodatakse ka pakkumisi eelnimetatud sündmustel osalemiseks ja oma maitsete pakkumiseks.
Septembris, kui tähistatakse Eesti toidu kuud, kuulutab ministeerium välja konkursi järgmise aasta toidupiirkonna valimiseks.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411