Reede, veebruar 5, 2016
 

Kohalik toidupärand kinnitas kanda Hiiumaal

Kaja Hiis
Tänavu laieneb Culinary Heritage (CH) ehk Kohalik toidupärand ka Eestisse ja Hiiumaa neli esimest söögikohta on eristusmärgi saamisele juba lähedal.
Kassaris, puhkekeskuse konverentsisaalis oli neljapäeval Hiiumaa toiduseminar “Hiiu toit – avastame aaret”. MTÜ Eesti maaturism juhatuse esinaine Raili Mengel rääkis, et tema ja CH Euroopa programmijuht Niclas Fjellström sõlmisid Hiiumaal lepingu, millega maaturismi ühingust saab Kohaliku toidupärandi märgise väljaandja Eestis.
Kuna hindamiskomisjoni liikmed olid Hiiumaal, siis vaadati üle kõik neli märgist taotlevat söögikohta ja väiketootjat, kes vastasid eeltingimustele. Kohaliku toidupärandi märgist taotlevad restoran Roograhu, suvekohvik Hõbekala, Kassari puhkekeskuse õllekoda ja
OÜ Hiiu Gourmet.
“Hiiumaalt jõuame nelja esimese ettevõttega lähiajal lepingu sõlmimiseni,” ütles komisjoni liikmest EASi esindaja Tiiu-Tuuli Sulg. Ta lisas, et nemad on ühtlasi ka Eestis esimesed selle märgise saajad. Selle üle-euroopalise märgisega on võimalik sellest aastast ka teistel Eesti ettevõtjatel liituda.
Rahvusvaheliselt tunnustatud kvaliteet
CH Euroopa programmijuht Niclas Fjellström rääkis seminaril, et märgis Kohalik toidupärand on rahvusvaheliselt tunnustatud ja annab külastajatele kindlustunde, et pakutakse heal tasemel kohalikke roogasid.
Fjellström selgitas võrgustiku toimimist ja eesmärki tutvustada Euroopat läbi kohaliku toidu. “Euroopa on mitmekesise toidukultuuriga ja meil on, mida näidata ja maitsta, ja mille üle uhked olla,” ütles ta.  Tema sõnul lihtsad ja väikesed asjad ongi need, mis ühele tunduvad nii omased ja teisele huvitavad. “Siia sõites sõin ma marineeritud tomateid, mida ma polnud varem maitsnud ega kuulnudki,” tõi Fjellström näite tema jaoks uuest roast.
“Kasutades lähedalasuvate talude toodangut, saab olla kindel, et raha jääb sinna piirkonda,” lisas ta. Nii aidatakse kaasa väiketootjate tulu saamisele. “Samuti hoitakse ja tutvustatakse kohalikke toidutraditsioone, mis piirkonniti väga erinevad.”
Fjellström rääkis, et turist ei taha näha ja süüa seda, mida igapäevaselt on harjunud saama. Reisil olles soovitakse näha ja maitsta midagi uut ja erakordset.
Teadlikkus trumbiks
“Hiiumaa eripäraks on isikupärased, teistest erinevad söögikohad,” ütles Raili Mengel.
Ta selgitas, et võrreldes mandri toidupakkujatega on Hiiumaal isikupäraseid, saarele omaseid söögikohti, milles on oma identiteet ja kvaliteetne kohalikust toorainest toit. “Teie trumbiks on ka see, et olete aastaid teadlikult selle teemaga tegelenud,” lisas ta.
“Saare hõngu ja omapära on mandrile näha ja hiidlased eristuvad alati teistest. Siin haaratakse kiirelt uuest ideest kinni, mida soodustab teie väiksus,” rääkis Mengel.
Seminar jõudis saarele seetõttu, et Hiiumaa kohaliku toidu pakkujad said mullu võidu Euroopa komisjoni projekti EDEN (European Destinations of Excellence) raames korraldatud Eesti avastamata aarete toidukonkursil. Võidu aitasid saarele tuua siinsed söögikohad, kelle tegemistes nähakse kohaliku toidu edendamisel suurt potensiaali.
Kohaliku toidupärandi märgist saavad taotleda tootjad ja söögimajad, kus toidutootmine põhineb traditsioonilisel pärandil ja kasutatakse piirkondlikku toitu. See on olnud kasutuses juba 20 aastat ja sai alguse Rootsist. Praegu on märgis kasutusel 33 regioonis ja 12 riigis.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411