Teisipäev, jaanuar 19, 2016
 

Velisel meenutati 1905. a sündmusi

Nädalavahetusel meenutati Raplamaal Märjamaa vallas Velisel 1905. a revolutsiooni Eestis. 110 aasta eest toimunud sündmusi vahendati läbi muusikalis-sõnalise lavastuse “Saagu nad rahu”.
Miks just seal? Toona oli Velise üks olulisemaid sündmuste keskusi Lääne-Eestis. “Siinses kihelkonnakoolimajas oli ülestõusnute staap, siit liikusid salgad ümbruskonna mõisaid põletama ja viinamonopole sulgema, siin välja kuulutatud vabariigi lõpetas karistussalklaste rünnak koolimajale ning sellele järgnenud hukkamised ja peksmised,” vahendas Velise kultuuri ja hariduse seltsi juhatuse liige Jürgen Kusmin.
Tollaseid sündmusi meenutati kolmel järjestikusel päeval, 15.–17. jaanuarini samas koolihoones ajaloolase Martin Ellermaa lavastusega. “Algselt näidendina mõeldud idee ei tahtnud ega tahtnud avaneda, kuni alles jäid vaid karmid lood ja katkendid ise. Las siis need viivad meid, nii empaatiliselt kui võimalik, tagasi tollase kirgliku ja karmi aja sisse,” iseloomustas autor.
Tema tekst keskendub rahutustes osalenute elusaatustele ja mälestustele just ülestõusule järgnenud perioodil. Teksti esitas näitleja Mait Joorits, muusikat tegid Märjamaa Lõõtsanaised koosseisus Eve Burmeister, Ave Sinikas, Silvi Sisas ning Ove Averin.
Looduse Omnibuss tegi 16. jaanuaril Velisele kultuuriloolise väljasõidu. Ekskursioonil osalenud said osa nii lavastusest kui sellele eelnenud matkast sündmustega seotud paikades Velise alevis. Lisaks tutvuti Märjamaa raamatukogus Aet Reinholdi juhatusel näitusega “110 aastat pöördelistest sündmustest”.
Lavastuse “Saagu nad rahu” autor Ellermaa on n-ö suure maa mees, ent tema kaugemad juured ja mitmed sugulased on Hiiumaal. Iseendast ja suguvõsauurimisest avaldas ta 2008. a Hiiu Lehe vahel ilmunud noortelehes Glasuur kolm põhjalikku artiklit “Õue jähid õunalaevad”.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411