Reede, jaanuar 8, 2016
 

Toasistujad võiksid kokku saada noorte tugilas

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Hiiumaal alustas tööd noorte tugila, mis mõeldud saarel elavatele 15–26aastastele noortele, kes ei õpi ega tööta.
Hiiumaa noorsootöö keskuse noorsootöö spetsialist Kaie Pranno rääkis, et tugilasse on oodatud tööl või koolis mittekäivad noored. “Need noored inimesed pole sageli ise oma olukorras süüdi, sest “kadunud noorte” hulka sattumist soodustab paljuski meie keskkond,” rääkis Pranno. “Lihtne on ju istuda kodus arvutis, sest vanemad on kogu aeg tööl ja lapsed peavad ise omale tegevust leidma.”
Pranno ütles, et tegelikult on tänapäeva noortel palju valikuid, tihti aga info nende võimaluste kohta nooreni ei jõua. Ka ei oska noored, keda pole suunatud, võimaluste vahel valida,” selgitas Pranno.
Üle saja tegevuseta noore
Hinnanguliselt on Hiiumaal 120 noort, kes ei tööta ega õpi, Eestis kokku on neid 34 000.
Selleks, et noortega kontakti saada, on Facebookis loodud grupp Hiiumaa noorte tugila, kuhu oodatakse liituma eelkõige neid noori, kes soovivad rohkem infot antud programmi kohta.
Programmi põhitegevused on seni olnud suunatud neile, kellel aastaid kuni 18. “Mina püüan nüüd leida kontakti nendega, kes on saanud täisealiseks, kuid ei õpi ega tööta,” lisas Pranno.
Selleks, et need noored üles leida, on Pranno alustanud koostööd töötukassaga. Töötukassas arvel olevatele noortele korraldab ta juba
27. jaanuaril esimese infotunni.
Samas ootab Pranno, et ka kõigi omavalitsuste sotsiaaltöötajad annaksid teavet tähelepanuta jäänud noortest, kes ehk tuge vajavad.
Mobiilne noorsootöötaja
Pranno on Hiiumaa ainuke mobiilne noorsootöötaja, kes käib ka tänavail ja külades ning otsib kohti, kus noored kogunevad ja püüab nendega kontakti luua. “Astun nende juurde, tutvustan end ja püüan teada saada, mis neid huvitab ja millised on takistused ideede teostamisel,” selgitas Pranno.
Samuti jätab ta neile oma kontakti juhuks, kui peaks olema vajadus hiljem nõu küsida või infot saada. “Otsesuhtlus on kõige tõhusam ja kui noor tunneb juba huvi mingi tegevuse vastu, siis saame teda igati aidata ja toetada,” kinnitas Pranno.
Noori saab suunata noortekeskustes ja seal saab rakendada tööle ringe või töötubasid, mille vastu noored huvi tunnevad.
“Vajadusel saab aidata ka nõustaja ja soovi korral võin ka ise olla toeks või mentoriks,” ütles ta. Näiteks tõi ta, et kui noor inimene kardab üksi minna dokumente vormistama või töövestlusele, siis ta võib kaasa minna.
Õppida saab alati, tööd leida raskem
Koolis, ringides ja kutseõppes on kohti piisavalt, seevastu töölesaamine on keerulisem. Samas on koostöös Hiiumaa ametikooli või töötukassaga võimalik hakata ettevõtjaks ja ise endale töökoht luua. “Ilmselt on paljudele selleks tarvis tõuget ja abi, et järje peale saada,” lisas Pranno.
Pranno on programmiga liitunud noorele toeks poole aasta jooksul. “Kui noor asus õppima, siis oluline on, et ta ka järjepidevalt koolis käiks, mitte esimese raskuse tõttu ei katkestaks,” toob ta näite. Raskuste puhul oskab Pranno soovitada, kust ja kellelt abi saada.
“Ma saan kogu aeg olla noorega kontaktis nii telefoni kui meili teel kui tarvis, võin ka ukse taga koputamas käia, et unimüts hommikul kooli jõuaks,” lubas Pranno.
Paljud on juba praegu Pranno  poole pöördunud ja teatanud, et on mures oma sõprade, sugulaste või tuttavate pärast.
“Päevast päeva kodus istuda ja mitte midagi teha – see on noorte jaoks probleemiks – sellega harjub kiiresti ja varsti enam ei tahagi kodust välja tulla,” kirjeldas Pranno üsna tüüpilist olukorda ja nentis, et sellist mõtteviisi on raske muuta.
Jõuda poolteni
Hiiumaa noorsootöö keskus on seadnud ülesandeks, et vähemalt pooled noortest, kes veel ei tööta ega õpi, saaksid oma elus teha ühe positiivse sammu edasi.
Projekt kestab esialgu kaks aastat ning noorte tugimeetmete programmi viiakse ellu Euroopa Liidu sotsiaalfondi, haridus-ja teadusministeeriumi ning Eesti noorsootöö keskuse toetusel. Programmi rakendab Eesti avatud noortekeskuste ühendus
www.ank.ee

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411