Reede, jaanuar 22, 2016
 

Naised pidasid nõu

| Hiiu Leht
Esmaspäeval kutsus Hiiumaa ühenduste naiste ümarlaua esindus kokku liikmed ja huvilised naised, et rääkida katusorganisatsiooni Eesti naisteühenduste ümarlaua (ENÜ) mullustest tegemistest ning alanud aasta plaanidest.
ENÜ eesistuja Harda Roosna tutvustas organisatsiooni eelmise aasta tegevust. Mullu oli ENÜ sotsiaalministeeriumi partneriks riikliku dokumendi “Heaolu arengukava 2016–2023” koostamisel. Samuti kujundas ENÜ naiste seisukoha Euroopat tabanud rändekriisi kohta ning toetas justiitsministeeriumi algatust töötada välja naiste väärikust toetavad seadusmuudatused ning muuhulgas keelata avalikus ruumis nägu varjava riietuse kandmine. 2015. aasta Valge Lindi auhinnaga tunnustas ENÜ vägivalla all kannatanud naisi abistava psühhoterapeudi Kait Sinisalu teeneid.
Jätkus ENÜ haridusprojekt SIHT, mida rahastab Norra riik ning mille eesmärgiks on sooaspekti integreerimine õpetajaharidusse ja täienduskoolitusse. Harda Roosna jagas muljeid õppereisilt Norrasse, kus muuhulgas käidi Hamari lasteaias.
“Selline kokkusaamine ja vestlusring avardab kõigi silmaringi,” ütles pärast kohtumist Naiskodukaitse Lääne ringkonna instruktor Svetlana Mustkivi. “Nii mõnigi teema oli silmiavav, sest paljusid asju teemegi harjumuse jõul, ilma mõtlemata.”
Jutuks oli poiste liigne “teenindamine” lasteaias ja koolis, nende tehtud pahandustele läbi sõrmede vaatamine põhimõttel “poisid on ju poisid”. Tüdrukud seevastu on lasteaias pigem sunnitud “oma järjekorda” ootama nii tegevuste kui tähelepanu mõttes ning koolis eeldatakse neilt pigem tagasihoidlikkust. Arutleti ka poiste koolist väljalangemise ja naiste keskmisest kolmandiku võrra madalamate palkade üle.
Kokkusaamisel osalenud Elve Üksik ütles, et ta pole naisorganisatsioonidega kunagi varem kokku puutunud. “Ülevaade organisatsiooni tegevusest oli lühike, aga lugesin kohe ka ENÜ kodulehelt lisaks,” rääkis ta. “Tavakodanikule on taolised organisatsioonid vajalikud,” leidis Üksik.
Vestlusringis kohvikus Viiger osales 14 naist ja samas otsustati, et kohtumisi ja arutelusid korraldatakse ka edaspidi.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411