Reede, detsember 4, 2015
 

Võsast avati Tohvri rannapatarei esimesed objektid

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Helja Kaptein | Hiiu Leht
Laupäevasel talgupäeval sai nõukogude vägede rajatud militaarehitise, kunagise Tohvri rannapatarei, 14 objektist nähtavaks neli.
“Siin on tööd küll ja veel selleks, et saaksime tulla siia oma sõprade ja külalistega, et neile seda patareid näidata,” ütles talgute algataja Margus Kastein, kelle kodukant see on.
Kasteinil on olemas talgute organiseerimise kogemus juba Tärkma sadama korrastamise ajast – süvendatud, uuendatud ja sadamahoonega varustatud sadam sai korda tänavu. Nii ta talgud välja hõikaski – ja osalejaid tuli mehiselt – 120.
Õhitud rannapatarei rajatiste jäänused asuvad Tohvri külas, mererannast vaid mõnisada meetrit eemal. Laupäeval puhastati neid puudest ja võsast.
Ajaloolane Urmas Selirand ütles, et talgutel õnnestus tal enda jaoks avastada ka uus ja senitundmatu objekt – kahuritule korrigeerimis-vaatluspunkt. “Kohalikud juhatasid selle kätte ja oli juttu, et see ei pruugi ainus tundmatu/avastamata objekt olla,” oli ta elevil.
Kaugeimad Valgamaalt
“Te olete siia tulles juba andnud sõrme sellele ettevõtmisele,” ütles Kastein lõunapausi ajal kokkutulnutele. “Mina olen mees, kes tahab ideed kohe ellu viia ja teid ei jäta ma enam kohe üldse rahule.”
Enamus talgulisi olid kohalikud, aga lisaks Kärdla kandi rahvale olid talgutele tulnud ka mitmed tallinlased. Kõige kaugemalt tulijad olid Valgamaalt. “340 kilomeetrit maha sõita, et tulla talgutele – see väärib aplausi,” kiitis Kastein.
Valgamaalt pärit Raimo Merekivi rääkis, et infot Tohvri talgute kohta said nad facebooki kaudu. “Ühtlasi saime sellest innustust külastada ühtlasi siit kümme kilomeertit eemal elavat vanaisa,” rääkis Merekivi. Tema elukaaslane
Reet Luht ütles, et on teist korda Hiiumaal ja sügisene tulek  nii kaugesse maanurka pole üldse hirmus. “See pole raske töö ja keegi ei sunni takka, aga põnev on siin küll.”
Idee lapsepõlvest
“Ma toon vahel ka oma sõpru siia ja iga kord mõtlen, et selle koha võiks puhtaks teha,” rääkis Kastein, kuidas mõte alguse sai.
Sel sügisel taas Tohvrile tulles lõi talle silme ette pilt, kuidas poisikesena siinsamas rannapatarei juures mängides oli ümberringi lagedam ja rajatised nähtaval. Ta ronis patarei laele ja võttis kõne Emmaste vallavanemale Tiit Paulusele. Vallavanemal polnud midagi selle vastu, et patarei ümber puid ja võsa vähemaks võtta.
Pika päeva jooksul sai tehtud suur töö, aga teha jäi veelgi. Nii otsustati, et kevadisel Teeme ära talgupäeval saadakse taas kokku Tohvri rannapatarei juures.
Margus Kastein rääkis, et tal on idee koos Emmaste vallaga muuta Tohvri rannapatarei külastajatele avatuks, kujundada matkarada ja tuua turiste, kes saaksid lähedalasuvas mererannas ka supelda ja telkida.
HELJA KAPTEIN

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411