Reede, detsember 4, 2015
 

TV 10 olümpiastarti alustab

Homme alustab Võru spordikeskuses juba oma 45. hooaega Eesti vanim ja suurim koolinoorte võistlussari, TV 10 olümpiastarti. Kuueaastase vaheaja järel võistlevad ka hiidlased.
Juba eile sõitis Lõuna-Eestisse üheksa noort hiidlast, kes Käina-Emmaste ühendvõistkonnana osalevad Eesti kergejõustiku kasvu-
lavaks olevas sarjas.
Hiiumaa noorsportlasi juhendav Hannes Maasel ütles, et noored saavad sellega suurepärase ja mitmekülgse kergejõustikualase koolituse: “Kuidas treenida, kuidas võistlusteks valmistuda, kuidas võistelda. Ehk kõik põhitõed.”
Võisteldakse võistkondlikus ja individuaalarvestuses kahes vanuseklassis: 13–14aastased ning 12aastased ja nooremad. Võistkondlikus arvestuses võtavad mõõtu koolide võistkonnad. Suured ja väikesed koolid eraldi ehk ühes grupis põhikoolid, kus õpib kuni 250, teised need, kus rohkem kui 250 õpilast. Viimasesse kuulub ka Käina ja Emmaste kooli ühendvõistkond.
Kuna ühes võistkonnas võib kummaski vanuseklassis igal alal kuuluda tiimi kaks võistlejat, korraldasid Käina treener Hannes Maasel ja Emmaste treener Toivo Pruul novembri keskel Emmaste spordihallis katsevõistluse.
Tüdrukutest jõudsid olümpiastardi avaetapile Helena Pruul ja Margareeta Käär nooremas ning Riste Sofie Käär ja Susan  Zacek vanemas grupis. Võisteldakse 60 m sprindis, kuna teist ala – teivashüpet – pole praegu Hiiumaal sisetingimustes võimalik korrektselt harjutada. Lisaks ei lähe see ala ka võistkondlikku arvestusse.
Noorematest poistest võistleb Sten Kerk sprindis ja Eduard Transtok kuulitõukes, Tormi Laid teeb kaasa mõlemal alal. Vanematest poistest osalevad Sven-Aigar Tammeveski ja Heinrich Vannas, kel kavas sprint ja kaugushüpe.
Sportimisvõimalused paranevad
Kergejõustikku on aastate eest Hiiumaal väga kõrgel tasemel viljeletud ja siit on pärit mitmeid Eesti tippe. Varalahkunud Taavi Peetre jõudis ka rahvusvahelisele tasemele. Praegu on Eesti paremate seas Priidu Niit ja Allan Sadul. Kõik nad on TV 10
olümpiastardil võistluskogemusi hankinud.
Samas on saare noorsportlaste arengut pidurdanud asjaolu, et valdav osa võistlustest ja ka treeningtööst koolinoortega toimub sügisest kevadeni. “Ehk määravaks saab sisetreeningute võimaluste olemasolu,” nentis Maasel ja tõi välja, et erinevalt teistest maakondadest on Hiiumaal need võimalused üsna kehvad.
Käina spordikeskuse juhataja ütles, et rõõmu teevad praegused arengud – Lõuna-Hiiumaa omavalitsuste spordiaktivistid on pead kokku pannud, et võimalikke lahendusi leida. Ka vallad on kaasa tulnud ja panustavad rahaliselt. “Üht-teist on juba jõudu- ja võimalustmööda tehtud,” rääkis Maasel. Nii on Emmaste vald tellinud sisejooksurajad ja niiöelda katuserahadest on spordihallile veel lisaks 15 000 eurot lubatud,” julges Maasel kinnitada, et senitehtu saab kindlasti jätku.
Oluline osa koostööst ja selge väljund ongi TV 10 olümpiastarti võistlussari. Hooaja jooksul viiakse läbi viis üleeestilist võistlust: neli üksikalade etappi ja üks mitmevõistluses.
Teleülekanne TV 10 olümpiastarti avaetapist jõuab ekraanile pühapäeval kell 19.30 ETV2s.
Järgmine etapp on 30. jaanuaril Tallinnas ja siis on kavas tõkkejooksud. Lisaks noorematel poistel kõrgushüpe, vanematel poistel teivashüpe, noorematel tüdrukutel kõrgushüpe ja vanematel tüdrukutel kaugushüpe.

HERGO TASUJA
kehalise kasvatuse
ainesektsiooni juht

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411