Kolmapäev, detsember 23, 2015
 

Tihased valmistuvad jõulurändeks

Kuule, on su õues tihaseid ka? Pöördun su poole küsimusega, kas sa tead, miks meil õues nii palju linde on. Lund veel maas ei ole, aga need kollase kõhuga tihased tulid juba mu akna taha süüa nuruma.
Tõin siis poest suure koti linnutoitu, kus saksakeelsed kirjad peal. Vaevu olin tihastele jõudnud terad välja panna, oh herm kui palju neid siis tuli, nagu oleks aianurgas mesilastaru talveunest ülesse ärganud.
Olen kuulnud ja ka ise näinud, kuidas mõnes õues lendab rasvatihane perenaise õlale ja võtab seemneid-pähkleid käe pealt. Mõned tulevad ka tuppa kui akna lahti jätad, aga see pole soovitav. Selleks, et oma tihaseid ära tunda, hakkasin neile rõngaid jalga panema ehk rõngastama. Nüüd öeldakse nende kohta märgised ja märgistamine. Kui sa näed oma õues sellist tihast, siis tea, et see tuli mei õuest.
Nüüd, sügistalvel on tihastel kui suur “jooksuaeg” ja linnud koonduvad ühte kohta kokku suurel arvul – näiteks Kärdla linnas.
Kui tuleb lumi ja sa saad tihaste söötmisele hoo sisse, harjud ära, et nad su akna taga lendavad, juhtub üks imelik lugu. Ühel päeval sul neid omi linde enam aias pole, toit seisab alles. Riputa kasvõi võipakk oksa külge, varesed saavad selle siis omale.
Tihased lendasid, kõik koos, ära, sest jõuluks on vaja veel soojale maale jõuda.
Ära arva nüüd nii, et kelle jaoks ma teid siis söötsin. Lastel on sellest rõõmu ikka!
Samal ajal kui meie tihased siit ära lendavad, alustavad kaugelt Lapimaalt, kus juba külm, tihased lendu siiapoole. Kolme nädala pärast märkad järsku, et kadunud linnud on aias tagasi. Tegelikult on need rasvatihased, kes nüüd tulevad toitu paluma, kõik juba “uued” ja kaugelt tulnud. Nad on arglikud, sest kõik on neile veel võõras. Märgistada saab neid siis, kui linnud on sulle omaks saanud ja tunnevad end sinu aias koduselt. Ja, pane tähele, sa ei näe ka ühtegi varasemat märgisega tihast oma aias enne kui ükskord uuel aastal.
Küsid, et kuidas ma seda tean. Mul oli õnne ja ma püüdsin kinni Soome märgistusega rasvatihase, kes oli teel olnud kuu aega, ennem kui mei aeda jõudis. See on märk, mis näitab, et ka rasvatihane on rändlind, mis on paljudele uudiseks.  Osa rasvatihaseid jääb muidugi ka paigale ja seetõttu nimetatakse selliseid liike osaränduriteks.
Kui sa oled oma aias toidulaual näinud uue läikiva jalamärgisega tihast, siis palun anna sellest  teada telefonil 463 1421.
VELLO TARNING
linnuvaatleja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411