Teisipäev, detsember 15, 2015
 

Kärdla apteek 125aastane

Kadi Kiiver | Hiiu Leht
Äsja tähistas 125. sünnipäeva Kärdla Uue tänava apteek, saare esimese apteegi järjepidevuse kandja, mille töö sisu on väga palju muutunud.
Apteegi juhataja aastast 2000 Krista Luuk rääkis, et võrreldes aastaga 1978, mil ta siia proviisoriametisse tuli, on töö sisu väga palju muutunud. Kui varem tehti suur töö ära tagaruumides, siis nüüd leti taga klientidega suheldes. Rohupoe spetsialistilt küsitakse nõuandeid üha sagedamini. Leti taga seistes kirjeldatakse neile oma või lähikondlase haigustunnuseid, demonstreeritakse köha ja vajadusel paljastatakse ihugi.
Tavaliselt on teenindusletis üks neist, ent kui järjekorras on juba paar-kolm inimest, kutsutakse tagant kiiresti teine appi. “Inimesed küsivad väga palju nõu. Üldiselt võetakse nõu ka kuulda. Vahel jõuame kliendiga suheldes koguni selleni, et tal tuleb kiiresti perearstile pöörduda,” tõi Luuk esile.
Ravimid jõuavad nüüd apteeki enamasti valmiskujul ja müügipakendites. Kohapeal segatakse rohtusid kokku harva, näiteks salvisid ja mikstuure.
Oluliselt on kahanenud ka töötajaskond. Luuk hindas, et kui 1980. aastatel võis apteegi palgal olla tosinkond inimest, kellest suur hulk abipersonali, siis nüüd teevad kogu töö ära kaks proviisorit ja kaks farmatseuti.
Retseptirohtusid kirjutavad arstid nüüdsel ajal toimeainepõhiselt. Konkreetse tootja ravimi soovitamine on jäänud seaduse jõul ajalukku. Luuk, kelle sõnul ongi nad retseptiapteegi suunitlusega, märkis siiski, et kui inimene on kord juba ühe tootja kindlat ravimit võtnud, siis võiks selle juurde jääda. Selleks on lihtne põhjus: kui inimesel on kodus kaks erinevat ravimikarpi, võib juhtuda, et ta peab mõlemaid võtmist vajavaks rohuks. Peenes kirjas trükitud toimeainet lugemata võib nii ravimit kogemata üleannustada.
Käsimüügiravimitest ostetakse enim erinevaid valuvaigisteid. Aastakümneid tagasi oli vaieldamatu müügiliider aspiriin.
Kärdla apteek kuulub sarnaselt keskväljakul asuva Valve Raide apteegiga Apotheka ketti. Neist esimene oli koguni keti loojate hulgas. Kett on majandusliku iseseisvuse säilitanud apteekidele tugisüsteemiks. Keti kaudu käib reklaam, sooduspakkumised ja toimib kliendikaart, aga ka apteegi arvutisüsteemide tööshoidmine ja töötajate koolitused.
Lisaks eelnimetatud kahele apteegile ning Keskväljaku apteegi Käina ja Emmaste haruapteekidele tegutseb Kärdla linna piiril Hiiumaa Selveris Linnumäe BENU apteek. Krista Luuk peab nii väiksel alal kolme apteeki paljuks, kaks oleks tema arvates hea selleks, et inimestel säiliks valikuvõimalus.
Konkurendid ei ole omavahel aga vaenujalal, pigem vastupidi. Puhuti tehakse ühisüritusi, näiteks peetakse vastlaid, jõulupidusid, käiakse looduses. Nõndasamuti tähistati kesknädalal ühises peolauas Kärdla apteegi 125. sünnipäeva. Meeles peeti ka endisi töötajaid-
pensionäre, keda meie hulgas, kurb küll, veel vaid loetud sõrmede jagu.
Kärdla esimene apteek asutati 1890. aastal ja see oli vabriku haigla ruumes.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411