Kolmapäev, detsember 23, 2015
 

Jõuluorikas kosutab karja

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Helja Kaptein | Hiiu Leht
Vetsi Talli perenaine Ester Tammis (pildil) küpsetab omaenda leivamajas koduseid leibu-saiu-pirukaid-kringleid viiendat aastat. Leivataignast jõuluorikad lähevad ahju kolmandat aastat. Leivanotsusid müüb ta laatadel, aga neid tellitakse ka päris palju. Tänavu on neid tehtud juba poolesaja ringis. Jõuluorikas pole lihtne leib – sellel on oma lugu. Orikas pandi jõulude ajal lauale selleks, et peres oleks leib ka järgmisel aastal laual. Leib pidi laual olema uusaastaööni, siis võttis perenaine jõuluorika ja viis selle lauta loomadele, et needki uuel aastal kosuksid. Kui paljud tema jõuluorikatest lauta loomadele jõuavad, ei oska Ester Tammis öelda. Praegu küpsetab Vetsi Talli leivamaja kuut sorti leiba ja vanaema talusaia. Leibade sisse pannakse nii suitsupekki, seemneid, küüslauku kui kuivatatud puuvilju. Jõuluorika taigen on aga õige lihtne: juuretis, rukkijahu, vesi ja sool.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411