Neljapäev, detsember 31, 2015
 

Jäta loom ilutulestiku ajaks tuppa

Ilutulestikuga kaasnevaid pauke kardavad nii mets- kui koduloomad – need tekitavad neile stressi, tervisehädasid ja põgenemissoovi. Eesti loomakaitse selts soovitab hoida oma lemmikloomad aastavahetusel turvaliselt toas ning varustada nad kiibiga ja andmetega lemmikloomaregistrites.
Kuna loomad ei ole enamasti harjunud raketipaukude ootamatult valju müra ja valgussähvatustega, satuvad nad ilutulestiku ajal kergesti paanikasse, võivad käituda ettearvamatult ja põgeneda omanike järelevalve alt, neil tekib stress, mis omakorda põhjustab erinevaid tervisehädasid.
Ilutulestiku ajaks soovitab selts lisaks väiksematele koduloomadele lubada tuppa ka õuekoerad, et nendeni kostaks vähem müra. Lisaks on hea jätta looma juurde tuppa mõni inimene, kellega koos loom end ärevas olukorras turvalisemalt tunneb.
Kui loom siiski põgeneb, aitab lemmikut leida talle paigaldatud mikrokiip ja andmed lemmikloomaregistrites. Kiipe paigaldavad loomaarstid üle Eesti. Nemad kannavad vajalikud andmed ka Eesti lemmikloomaregistrisse www.lemmikloomaregister.ee. Loomaomanikul endal tuleb kanda andmed riigiportaali eesti.ee kaudu ka üleriigilisse kohalike omavalitsuste lemmikloomade registrisse www.llr.ee/register. Ilma andmeteta registrites ei ole looma otsimisel kiibist kasu. Juhul kui loomal puudub mikrokiip, tuleks loomaomanikul kinnitada lemmiku kaelarihmale enda kontaktandmed. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb või leitakse hulkumas, tuleb sellest teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust.
Selts soovitab ilutulestiku süüdata inimestest ja loomadest ohutus kauguses vältimaks võimalikke vigastusi, ilutulestiku jäänused pärast tulevärki kokku korjata, et loomad neid kogemata ei sööks või nendega endale muul moel viga ei teeks. Kõige loomasõbralikum tegu oleks aga leida ilu muust kui stressirohkest ilutulestikust.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411