Reede, detsember 18, 2015
 

Energiapuitu saab ka kasvavate puude vahelt

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Hiiumaa metsaseltsi liikmed said laupäeval juurde teadmisi seni siin kasutamata võimalustest, kuidas varuda energiapuitu kasvavast metsast.
Hiiumaa metsaomanikud saavad igal aastal juurde teadmisi ja oskusi, kuidas mets kõige enam tulu tooks ja jõudsalt kasvaks. Laupäevasel metsaomanike koolitusel Poama külas Kase kinnistul õppisid paarkümmend metsaomanikku energiapuidu varumise tehnoloogiaid. Oma teadmisi jagas OÜ Silmakare omanik ja Hiiumaa metsaseltsi juhatuse liige Aivar Mäetagas.
“Ikka meie oma saare inimene, “külasid” ei olnud koolitamas,” kinnitas Hiiumaa metsaseltsi tegevjuht Aira Toss.
See-eest on mujalt pärit tehnoloogia, mida Mäetagas tutvustas. “Sellist metsakasvatusvõtet Hiiumaal siiani ei viljeleta, aga Soomes on niimoodi päris palju metsi korda tehtud,” rääkis Toss ja lisas “aeg näitab, kas see meetod levib ka Hiiumaale või mitte.”
Kasvu segavad puud kütteks
Kinnistul, kus Mäetagas töövõtteid tutvustas, tehti 20 aastat tagasi lageraie ja jäeti lank looduslikule uuendusele st puutaimi sinna ei külvatud ega istutatud. Kolm aastat tagasi oli samas kohas tehtud valgustusraiet. Ka seekord tehti põhimõtteliselt valgustusraiet ehk siirderaiet st, et peenemad ja viletsamad ning tulevikupuude kasvu segavad tüved võeti maha.
Erinevus valgustusraiete varasema põhimõttega on see, et mahavõetud puud pannakse riita ja tuuakse metsast välja. Varem jäeti valgustusraie käigus langetatud puud lihtsalt metsa mädanema. Puid kohapeal ei tükeldata ja need langetatakse otse virna. Kui puu täpselt ei lange, tuleb pisut kaasa aidata. “See on küllalt kiire töö ja üks mees suudab päeva jooksul päris palju ära teha,” märkis Toss.
Edasi veetakse raiutud tüved traktoriga laoplatsile kuivama, hiljem lähevad need purustajasse ja neist tehakse hakkepuitu. Valgustusraie käigus saab sellist küttepuitu hektarilt kuni 30 tihumeetrit.
Õppepäev oli kasulik ja kokkutulnud esitasid hulganisti küsimusi. “Enim küsiti töövõtteid ja muidugi ka rahalist kalkulatsiooni,” rääkis Toss.
Tema hindas töö tulemust positiivseks: “Kui vaadata seda metsa, mis peale tehtud tööd sinna järele jäi, siis kakskümmend aastat peale lageraiet on peale kasvamas väga kvaliteetne uus metsapõlvkond.”
Osalejaid oli laupäeval 22 ja üritust rahastab SA Erametsakeskus Hiiumaa metsaseltsi metsaühistu toetuse kaudu.
Hiiumaa metsaseltsi liikmed on tänavu korraldanud seitse õppepäeva ja ühe õppereisi.
Järgmine koolitus on eeldatavasti jaanuari lõpus ja siis tutvustab Hiiumaa metsaselts PEFC metsamajandamise sertifikaati. See on dokument, mis tõestab, et metsaomanik majandab oma metsi keskkonnasõbralikult ja säästlikult ning täidab metsamajandamise
standardi nõudeid.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411