Reede, detsember 11, 2015
 

Ametikooli võimalused avarduvad

Harda Roosna | Hiiu Leht
Suuremõisa lossi restaureerimistöödega paralleelselt kaasajastati ja laiendati Hiiumaa ametikooli õppimisvõimalusi.
Uuendati ehitajate-restauraatorite ja aianduse eriala õpilaste õppekeskkonda – nende jaoks on lossi alumistel korrustel nüüd uued klassid. Samuti on soetatud palju uut õppetehnikat, sh uus traktor. Õpetajate kantselei ruumides uuendati mööblit, täiesti uus sisu on ka kooli garderoobis. Üks osa projektist on kooli täielikult uuendatud toitlustusplokk.
“See projekt parandas oluliselt meie õppekeskonda ja praktilise õppe võimalusi,” kinnitas  Hiiumaa ametikooli arendusjuht Signe Leidt.
“Ma loodan väga, et see investeering siin toob kaasa uue arengu,” lisas projektijuht Ly Kaups.
Ei tunne äragi
Kaups rääkis, milline saab kohe-kohe välja nägema uus söögikoht ja selle köök. Novembri lõpus seati köögis paika profipliidid, köögiriiulid, nõudepesumasin, külmikud, kõrvamajas pakiti lahti kohvimasinad, mööbel ja lumivalged serviisid…
Praegu veel remonditolmustesse ruumidesse tellis ehitaja AS EBC Ehitus suurkoristuse ja peagi antakse lossiruumid järk-järgult tellijale ehk ametikoolile üle.
Pärast seda saab toitlustusploki mööbli ja nõud lõplikult paika seada ja hakkab tekkima arusaam kui kaunis siin nüüd kõik on.
Toitlustusplokk asub ikka sealsamas, lossi eestvaates parempoolses hoonetiivas, kus koolipere ka varem süüa sai. Suuremõisa tehnikumi baari ei tunne kunagised kasutajad, ei kokad ega külastajad, siiski enam kindlasti ära.
Kaasaeg vanas kuues
Ülesanne, kuidas kaasaegne köök 150aastasesse lossihoonesse ära mahutada, oli paras pähkel tunnistab projektijuht. “Seinu selle tarvis ei muudetud ega lõhutud – kõik tuli sobitada neisse tubadesse, mis on,” kinnitas Kaups.
Nii paiknebki köök neljas eri ruumis, külm köök ühes, soe teises ja nõudepesumasin hoopis kolmandas. Neljas ruumis on ka söögitoad. Mõisastiilis laudu-toole soetati sinna 60 sööja jaoks, stiilsed toidunõud sai ostetud 120 külastajale.
Toitlustusploki sisustuse tarnis hanke võitnud Bestmarki Suurköökide AS. “Kogu köögi sisustus on profiriistad – neid juba tavalisse kauplusse ostma ei lähe – ja nemad on selles valdkonnas tõesti parimad,” oli Kaups koostööga rahul.
Bestmarki Suurköökide ASi hooldustehnik Aivar Girin kinnitas, et neil on suurköökide sisutamisel suur kogemus ning koostöö klientidega jätkub ka pärast garantiiaja lõppu.
Uued võimalused
Toitlustusplokk on mõeldud eelkõige koolipere jaoks, siin saavad süüa nii õpetajad kui õpilased, aga ka lossis asuva Suuremõisa lasteaed-põhikooli õpilased-õpetajad.
Uue võimalusena saaks lisada Hiiumaa ametikooli õppekavadesse ka turismi. “See kõik lähiajal selgub, aga igal juhul on köök väga hea võimalus õppida-harjutada ka teeninduse aluseid,” unistas Ly Kaups, kes turismiettevõtjana suuresti iseõppija. “Miks mitte korraldada koolitusi ka kohalikele turismiettevõjatele ja turismivaldkonnas töötajatele,” pakkus ta välja mõtte.
Lossi uut, külastusekeskuse funktsiooni arendades oleks nüüd võimalik teenindada ka sündmusi, mida lossis korraldatakse, näiteks pakkuda peolaudu ja catering teenust. “Oleks tore, kui siin oleks ka avalik söögikoht –  asukoht ja ümbrus on selleks ju ideaalne, et hooajal võiks siin olla väga omanäoline kohvik või restoran,” pakkus projektijuht.
Eelkõige sõltub sisu operaatorist või vormist, milles toitlustusplokk toimima hakkab. Leidti sõnul on kaalumisel sihtasutuse moodustamine, mis korraldaks Suuremõisa lossi külastuskeskuse asju.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411