Teisipäev, detsember 29, 2015
 

Adele Vaksi Itaalia- reisist valmis dokumentaal

SIIM LÕVI/ERR:EE
Hiidlanna Adele Vaks võitis kaks aastat tagasi Giuseppe Verdi ooperi “Rigoletto” arvustuse eest reisi helilooja sünnimaale. Tema reisist valmis film, mis esilinastus tänavu oktoobris ja jõudis äsja teleekraanile. Kolmapäeval on ETVs filmi korduslinastus.
Dokumentaalfilm “Giuseppe ja Adele” eellugu viib 2013. aastasse, mil kogu maailmas tähistati Giuseppe Verdi 200. sünniaastapäeva. Eestis korraldasid sel puhul rahvusooper Estonia ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia koostöös Itaalia suursaatkonna ja saadiku Marco Clementega esseekonkursi.
Viissada gümnaasiumiõpilast üle Eesti kutsuti vaatama Verdi ooperi “Rigoletto” proovi Estonias. Selle põhjal kirjutasid noored kokku enam kui nelisada esseed, peegeldades oma mõtteid kuulsast teosest ja nähtud lavastusest. Kõigi esseede seast valis žürii parimaks Hiiumaa koolitüdruku Adele Vaksi kirjutatu.
“Hetkel, mil sain teada, et just mina olen konkursi võitja, olin väga-väga üllatunud ja tänulik,” rääkis Vaks võidu järel Hiiu Lehele. Ta arvas, et tema eneseväljendusoskusele on kõvasti kaasa aidanud raamatute ja ajakirjade lugemine. Hiiu Leht avaldas Vaksi essee
10. detsembril 2013.
Toona Kärdla ühisgümnaasiumi 11. klassis õppinud Vaks sai auhinnaks reisi Itaaliasse Emilia Romagna maakonda, kus Verdi sündis ja pikalt elas. Koos Vaksiga käis Itaalias ETV võttegrupp – režissöör Ülle Õun, operaator Meelis Kadastik ja toimetaja-produtsent Ruth Alaküla.
Reisil tutvus Vaks Itaalia erakordsete ooperimajade, Verdi sünnipaiga ja koduga, kus temaga vestles Verdi pärija doktor Angiolo Carrara Verdi. Samuti viidi neiu kohtuma maailma ühe parima Verdi baritoni Leo Nucciga.
Film “Giuseppe ja Adele” esilinastus 27. oktoobril 2015 Itaalia suursaatkonnas Tallinnas, kus oli kohal ka Giuseppe Verdi lapselapselaps Angiolo Carrara-Verdi. Film on ETV eetris kolmapäeva, 30. detsembri hommikul kell 9.45.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411