Reede, november 6, 2015
 

Täielikult jalgpallile pühendunud

erakogu
Mario Degtjov (30) lõpetab oma esimest täispikka hooaega jalgpallitreenerina. Aasta eest astus ta sel teel esimesi samme, nüüd on treeneriamet tema põhitöö ja esimene hooaeg pakkus ohtralt positiivset.
Mario Degtjov on üles kasvanud Hiiumaal, ent suundus tööle mandrile. Kui eelmisel aastal leidis tema elukaaslane töö kodusaarel, ei mõeldud pikalt ja koliti üheskoos tagasi saarele. “Algul käisin kogu aeg kalal, kuid siis pakuti treeneri kohta Käinas,” räägib noormees, kelle nooruspõlv möödus jalgpallimängu tähe all.
Esialgse kõhklemise järel sai Degtjovist treener, kelle käe all mängis kolm gruppi. MTÜ Hiiumaa Jalgpall kaudu suunati ta Eesti jalgpalli liitu C-kategooria treenerikoolitusele. “Seda oli vaja kasvõi juba sellepärast, et ei tekiks küsimust, kuidas sa saad treener olla, kui sa ei ole selleks õppinud,” selgitab Degtjov.
Käesolevast aastast asus ta treenima ka täiskasvanuid, vahetades Kärdla linnameeskonna treeneripingil välja Kaupo Valtingu.
“Meeste treeneri koha vastuvõtmine oli väga keeruline otsus,” selgitas Degtjov. Esimesed küsimused tekkisid juba sellega, kuidas saada sõbrad end kuulama ja platsil soovitud viisil liikuma. Samas harjutustega ta enda sõnul meestele armu ei andnud.
Nii kaasas ta teisi arutamaks kuidas liikumisi platsil kiiremaks saada ja panna mehed üksteisega väljakul arvestama. “Meil puuduvad superstaarid, aga võistkond on stabiilne ja seda näitab ka hooaja statistika, kus on kirjas, et meil lõi kaheksa meest viis või enam väravat,” toob ta välja linnameeskonna tänavuse edu valemi.
Hooaeg lõpetati kolmanda liiga läänetsoonis teise kohaga  ehk läks pareminigi, kui juleti eesmärgiks seada. Degtjov ütles, et seda edu oli raske saavutada ja veel raskem on korrata, ent kindlasti ei ole see võimatu ja selle nimel tehakse tööd. Edu on aidanud saavutada ka mitmed sponsorid, kes loodetavasti toetavad tiimi ka edaspidi.
Napilt teisest liigast väljas
Kolmanda liiga hõbemedalite üle rõõmustas terve tiim. Samas ei olnud kaugel ka pääs aste kõrgemale ehk teise liigasse. Läänetsooni teine koht mängis lõunatsooni teise ehk Tartu Santos IIga üleminekumänge.
Hooaja viimane mäng lõppes hiidlastele 2:2 viigiga heade mõtete linnas Tartus, et aga Kärdlas jäi Santos 2:1 peale, pääsesid nemad üldskooriga 4:3 teise liigasse.
Võistkonna treener peab tähtsaimaks saadud kogemusi ning ladusat meeskonnamängu. “Mängud Santosega olid võimsad, eriti välismäng,” hindab Degtjov, kelle sõnul polnud hiidlastel kodumängu järel enam midagi kaotada ja Tartusse mindi võitma.
Muuseas, mängu järel küsis Santose väravavaht, kelle supertõrjed kodumeeskonna edasi viisid, linnameeskonna treenerilt, kust hiidlased sedasi lööma on õppinud.
Meeskonna kapten Tanel Lips oli mängujärgselt riietusruumis konkreetne: “Meil ei ole põhjust kurvastada. Väga hea mängu ja hooaja tegime!”
Saarlastest üle
Lisaks liigamängudele peeti suvel maavõistlusmängud, kus Hiiumaa üle aastate Saaremaast üle oli. “Saarlaste vastu mängides saavutas koondis edu tänu meeste suurele tahtele neile ükskord ometi ära teha – see oli põhimõtteline duell,” ütleb Degtjov.
Veel enam, ka hiidlaste naiskond võitis lõunanaabreid. Seda juleti oodati veel vähem, kuna regulaarselt hakkasid naised trenni tegema alles kaks kuud enne mängu – valmistutigi spetsiaalselt selleks mänguks.
Naistejalgpall on praegu Hiiumaal tõusev trend. “Kuna seda pole siin eriti kunagi harrastatud, vajab asi hoovõtuks natuke aega,” ütleb Degtjov, kelle sõnul võiks ka naised lähitulevikus liiga tasemel mängima hakata.
Samas on meestega asi lihtsam, kuna suurem osa mängijaid on tulnud läbi nn noortesüsteemidest. Seega oskavad nad arvestada, et nädalavahetusel on mäng ja mida see tähendab ning kui palju selleks aega ja energiat läheb. Küll teeb MTÜ Hiiumaa Jalgpall tööd selle nimel, et ka naiskonnaga sama kaugele jõuda.
Tuleval hooajal mängivad kolmanda liiga läänetsoonis veel kaks tugevat Pärnu satsi – neljanda liiga kaks paremat Pärnu JK Vaprus ja Pärnu Poseidon Nirvaana – ning FC Zenit Tallinnast. Välja langesid Lelle ja Saaremaa satsid. Degtjov hindas, et liiga üldine tase on kindlasti kõrgem kui sel aastal ja medalikohad selguvad taas alles viimaste voorudega.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411