Reede, november 20, 2015
 

Raadiokuulajate mure saab lahenduse

Saatja asukohavahetus ja ajutine osavõimsusel töö jättis Kärdla kuulajad ilma võimalusest kuulata raadio Kadi saateid. Olukord paraneb uuel nädalal.
Hiiu Lehe toimetusse pöördus mitu rahulolematut Kärdla inimest, kes igapäevaselt harjunud kuulama Saaremaal Kuressaares eetrisseminevat raadiojaama Kadi. Nad rääkisid, et kanal, mida varem oli kuulda sagedusel 90,1 MHz, kadus tubastest raadioaparaatidest paari-kolme nädala eest ning pole senini tagasi tulnud.
Raadiokuulaja Anu Reitav, kes elab Kärdlas Tormi tänaval kivimajas, rääkis, et on kodus järele proovinud neli-viis raadioaparaati, aga kanali otsing on jäänud tulemuseta. Lõpuks sai ta raadio Kadi kätte kuuri alla hoiule pandud ja nüüd tagasi tuppa toodud vana Sony kassett-raadio abiga.
Ka tema elutoa paikne muusikakeskus leidis korduva proovimise peale kanali üles, kuid heli kostus vaikselt ja läbisegi Kuku raadio saadetega. Kuulaja ei usu, et viga saab olla tema aparaatides, sest alles mõne nädala eest töötasid kõik kodused raadiod ja pererahva lemmikkanal oli seal igapäevaselt kuulda.
Ta rääkis murest ka lähedalelava tuttavaga, kes kinnitas, et temalgi on sama lugu – Kadi raadiot enam ei kuule. Majaelanikega konsulteerides sai tuttav nõu raadio antennile traadijupp külge siduda ja aknast välja viia. Seepeale sai ta kätte teised Kärdla mastis olevate raadiosaatjate sagedused, Pereraadio ja raadio Kuku, ent raadiot Kadi mitte.
Saatja asukoht muutus
OÜ Raadio Kadi juhatuse liige Gunnar Siiner rääkis, et ettevõte on olukorrast teadlik ja tegeleb selle lahendamisega. “Probleem on peamiselt Kärdla piirkonnas ja esineb enam just nendel kuulajatel, kes kasutavad väikese selektiivsusega [sagedusliku teravusvõimsusega – toim.] vastuvõtjaid, näiteks kell-raadioid,” vahendas Siiner.
Ta selgitas, et olukorra tingis saatja asukoha muutus. Varem asus raadio Kadi saatja Kärdlas Leigri väljak 9a Eesti Telekomi mastis 65 m kõrgusel. Samas, ent kõrgemal asuvad Pereraadio ja raadio Kuku saatjad. Novembris koliti Kadi saatja Käinasse. See selgitab, miks autoraadiod, mis Käina maanteel sõites kippusid jaama n-ö ära kaotama, mängivad seda nüüd “nagu kulda”.
Siiner rääkis, et järgmisel nädalal tõstetakse praegu ajutiselt osavõimsusel töötava saatja võimsust, mis teoorias peaks olukorda parandama. Lisameetmena on ettevõttel kavas tellida tehnilise järelevalve ametilt (TJA) mõõdistustööd Kärdlas. “Nii saame enda jaoks pildi selgemaks ja välistada võimalikud segavad tegurid,” ütles ta.
Gunnar Siiner kutsus hiidlasi üles andma tagasisidet, kas peale kolmapäeva on raadio Kadi kuulatavus paremaks muutunud või mitte.
TJA soovitab raadiosignaalide häirete vastu kasutusele võtta parema antenni, paigaldada see kõrgemale ja saatja suunas ning kasutada kvaliteetseid vastuvõtuseadmeid ehk raadioid.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411