Reede, november 20, 2015
 

Mahevilja eest saab paremat hinda

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Tänavu Hiiumaa talunikud viljasaagi üle ei nurise, nii mahe- kui tavavilja saak oli tavapärasest suurem, kuid mahevilja hind on kaks korda kallim.
Harju talu peremees Toomas Remmelkoor kinnitas, et viljasaagiga võib rahule jääda. “Aasta tegijad on meil kindlasti kombain ja kuivati, kust käis läbi üle tuhande tonni põllult tulnud vilja,” naljatas  ta.
Tänavu kasvas talu põldudel suviotra 180 hektaril ja saagiks tuli 3,8 tonni kuiva vilja hektarilt. Suvinisu külvati 100 hektarile ja saagiks õnnestus koguda 2,8 tonni kuiva vilja hektarilt.
Mahetalupidaja Martin Vallikivi Männamaa maadel tegutsevast Kalda talust rääkis, et viljasaak oli tänavu väga hea, eriti tegi rõõmu oder: “Odra jaoks oli niiskust piisavalt ja ka saak oli kõige suurem.”
Kalda talu ja OÜ Männaka põldudel saadi normaalne kaerasaak, natuke üle 2 tonni hektarilt, aga rukkisaak võinuks olla parem – saaginumbriks tuli 1,5 tonni hektarilt. Odrasaak seevastu oli üle 3 tonni hektarilt. “Ei saa nuriseda – mahetoodangu kohta on see hea saak!” ütles Vallikivi rahulolevalt.
Mahehinnad paremad
Remmelkoor rääkis, et vilja hind oli pea sama, mis mullu ehk siis 120–130 eurot tonni kuiva vilja eest. Õnneks sõlmis ta enne lõikust lepingu 400 tonni vilja müügiks. “Selle viljakoguse realiseerimisel sain paremat hinda,” ütles Remmelkoor.
Kuna vilja mahedalt kasvatades peab põldu mitu korda rohkem pöörama, on ka mahevilja hind kõrgem. Nii saab mahekaerast 200 eurot tonnist, tavalise kaera eest pisut üle 100 euro. Vallikivi meenutas, et ühel aastal oli hinnavahe eriti kõrge: tavarüps 400 eurot ja maherüps 690 eurot tonn.
Vanaperemees Mati Vallikivi rääkis, et neile helistatakse üha rohkem ja otsitakse taga mahevilja. Näiteks mullu viis ta rukist piiritusetehasesse, ka tänavu pidi sealt tuldama tema käest maherukist ostma. “Suureks abiks on, kui saab viljaülejäägid soodsalt maha müüa,” ütles Mati Vallikivi. Samas leiab ta, et viljakasvatus mahedalt ilmselt üksi ära ei tasuks. Üldiselt kasvatataksegi Kalda talus vilja rohkem oma loomadele söödaks kui müügiks. Loomadelt saab sõnnikut mullarammuks põllule tagasi ja ilma loomapidamiseta mahevilja kasvatada ei saakski, leiab vanaperemees.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411