Reede, november 27, 2015
 

Kärdla vanade akende raamat sai valmis

repro
Vahel kipub juhtuma, et saame asja väärtusest aru alles siis, kui oleme sellest ilma jäänud.
Mõnikord ei mõista me selle olulisust isegi tagantjärele. Õnneks sai Kärdla vanimate vabrikuaegsete tööliselamute aknaid tutvustav raamat valmis enne viimase ajaloolise akna hävimist. Vanu vabrikuaegseid aknaid kaob Kärdla aedlinna miljööst üsna tempokalt, asemele tulevad enamasti uued lahendused, mis ei arvesta Kärdla arhitektuursete väärtustega. See kõik on kurb, aga ka õpetlik − kui tahame säilitada just meie keskkonna omanäolisust, siis peame esmalt neid eripäraseid väärtusi inimestele tutvustama.
Hiiumaa muinsuskaitse seltsi ja Hiiu valla koostöös valminud raamat tutvustab Kärdla vanimaid aknatüüpe ning sisaldab kaasaja soojapidavuse nõuetele vastavate akende jooniseid, sõlmi, lõikeid, mida saab aknaid restaureerides ja uuendades kasutada.
16 konkreetse Kärdla akna näitel käsitletakse nelja vanimat aknatüüpi, mille kohta leiab raamatust 65 erinevat joonist. Jooniste autoriks on arhitekt Eva Laarmann. Väljaanne on koostatud küll Kärdla akende põhjal, kuid jooniseid saab eeskujuks võtta kõigi sarnast tüüpi avatäidete puhul.
Trükis on ühtlasi ka kummardus neile majaomanikele, kes vanade hoonete väärtusi tähtsaks on pidanud ja saja-
aastaseid aknaid säilitanud, hooldanud, restaureerinud. Kui üks aken on vastu pidanud juba sada aastat, siis on see ju selle kõrge kvaliteedi tõestuseks. Lisaks vanusele on aga väärtusi veel ja nendest on plaanis pikemalt rääkida kõnealuse trükise esitlusel.
Esitlus algab teisipäeval, 1. detsembril kell 17 Hiiu vallavalitsuse saalis Keskväljak 5A.
Raamatu koostasid MTÜ Hiiumaa muinsuskaitse selts, Eva Laarmann, Reelika Niit, Katrin Koit, Tiina Mõniste, Mart Mõniste ja Dan Lukas. Toetajatena panid õla alla Hiiu vald, Eesti kultuurkapital, rahvakultuuri keskus, SA Hiiumaa Muuseumid.

Dan Lukas
Hiiumaa  muinsuskaitse selts

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411