Teisipäev, oktoober 6, 2015
 

Ostjad toob poodi kala

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Kärdla Keskväljakul on toidukauplus, mille peamine müügiartikkel on kohalike kalurite püütud kala. Liha ostetakse seal kalast tunduvalt vähem.
ASi Hiiumaa Mereagentuur toidupoe kalaletis on kohalike kalurite püütud kala tihti ja erinevaid kalu on müügil vastavalt hooajale. Lestapüüu tipphooajal müüakse seda kala päeva jooksul mitusada kilo. “Põhiline, mis ostjad poodi toob, ongi kala, liha ostetakse tunduvalt vähem,” rääkis poe juhataja Helga Jõgi. Ta nentis, et kala iga päev müügil ei olegi. “Kui püügiilma pole, pole ka kala,” selgitas ta.
“Kätte jääb kala vaid siis, kui see tuuakse müüki õhtupoolikul enne poe sulgemist,” ütles poepidaja. Jõgi selgitas, et siis teevad nad nn telefonimüüki, helistades oma tuttavatele ja sõbrannadele. “Nii mõnigi saab veel õhtul eluskala kätte,” ütles ta. “Lesta pole nii palju olnud, et kätte jääks,” ütles müüja Liili Kuuse. Ta rääkis, et pigem on hirm, et kõigile soovijatele ei jagu. “Ostja saab valida, millist ja kui suurt kala parasjagu tahab.”
Jõgi rääkis, et kui lesta, kilu ja räime ostetakse ikka kotikaupa ja kilodega, siis kallimaid kalu tükikaupa. Isegi angerjat on mitu korda letis olnud ja see ostetakse muidugi kähku ära, samuti ei seisa letil siig. “Vahel on müügil selline lai valik mereande, et ise ei saa juba aru, mis kalaga tegu on,” naeris ta.
Kaks püüdjat
Mereagentuuri toidupoodi varustavad värske kalaga OÜ Vops ja OÜ Hiiurand, kes on omavahel kokku leppinud, millist kala keegi püüab. “Kui üks läheb lestale, siis teine püüab näiteks ahvenat,” selgitas juhataja. Tänu püüdjate koostööle ongi poes pidevalt lai kalavalik.
OÜ Vops liikmed tegelevad lisaks kala püüdmisele ka selle töötlemisega ja toovad poeletile ahvena-, säina- ja haugifileed. Kõik müügil olevad fileed on tehtud samal hommikul merest toodud kalast. Ehkki puhas kalaliha on kallim, saab selle otse pannile panna. “Kala puhastamisel on väga suur kaalukadu, samas ei ole erilist tööraha hinnale juurde arvutatud,” leidis poe juhataja. Fileed praadides saab ju söögi minutitega valmis ja üldjuhul on hindki portsu kohta sama.
“Igaüks ei oskagi kala väga hästi puhastada. See, kellel käsi harjunud, rapib paarkümmend kilo kala ühekorraga,” selgitas Helga Jõgi. Ta lisas, et suvel oli kalanõudlus nii suur, et püüdjad fileerida ei jõudnud. Nüüd, sügisel on aega rohkem ja saab erinevaid kalu puhastada.
Värsket kohalikku kala saab osta ka FIE Imre Kivi Kalaärist Kärdla turul ning aeg-ajalt ka Hiiumaa tarbijate ühistu kauplustest ja Hiiumaa Selverist.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411