Pühapäev, oktoober 18, 2015
 

Kes armastab muusikat ennast ja kes ennast muusikas?

Pealkirjas toodud küsimusele otsisime ja ka saime vastuseid pianist Enn Kiviloo kontserdilt, mis toimus Rudolf Tobiase nimelises Kärdla muusikakoolis 4. oktoobril.

Kahjuks on meie massikultuurist “väetatud” kultuuripõllul ülivõimsalt eelistatud enese muusika saatel eksponeerimine. Kahjuks. Aga sel korral armastati muusikat ning see kandus edasi ka kuulajateni. Laiemale muusikaüldsusele tundmatu pianist ja dirigent Enn Kiviloo avaldas soovi astuda üles soolokavaga umbes kuu aega tagasi. Tagasihoidliku inimesena ei tahtnud ta ei erilist reklaami ega ka mingit tasu oma esinemise eest. Tema soov oli lihtsalt tutvustada enesele olulisi heliloojaid. Seekord Schubertit, Chopini ja Liszti.

Mida me siis kuulsime? Ennekõike idealistlikku ilmavaadet, romantilise muusika lummavat ilu ja sügavat imetlust vanade meistrite loomingu suhtes. Kiviloo sõnalised kommentaarid esitatavate teoste kohta olid täpsed, kujundlikud ja ilma liigse “vahuta”.

Täpselt samad omadused tulid selgelt ilmsiks ka meistri mängus. Mõtte selgus, loogilisus, teose ehitus. Klaveri kõla oli lopsakas, pedaalikasutus täpne ja maitsekas. Akordide balanss oli paigas, “orkestraalne”.

Kogu kava kandis pianist ette peast. Viimane tõsiasi võiks kõigile noortele muusikat õppivatele inimestele kindlasti eeskujuks olla. Võib-olla õrnema-lüürilisema poole pealt jäi kuulajal midagi saamata, aga selle “süü” võib vabalt ka klaveri tehnilise seisukorra ning häälestamatuse peale panna.

Vaatamata vähesele reklaamile tundus, et kontserdile kogunenud kuulajad lahkusid sel päeval muusikakoolist hoopis rikkamana. Tutvumine Kiviloo dünaamilise ja kompromissitu isikuga oli väärtuslik kogemus. Tema kontserdi järel tekkis kummaline tunne – huvitav, milliseid põnevaid ning anderikkaid muusikuid Hiiumaa veel eneses peidab? Astuge esile! Muusikakooli saali lava on teie päralt!

Enn Kivilool on pianistidiplom Bruno Luki klassist 1966 ning hiljem läbitud ka orkestridirigendi täiendõpe Leningradi konservatooriumis professor Nikolai Rabinovitši juures.

ARVO HAASMA

Rudolf Tobiase nimelise Kärdla muusikakooli direktor

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411