Neljapäev, oktoober 8, 2015
 

Hobikunstnik avas näituse Rootsis

erakogu
Laialdaste kunsti­huvidega hiidlane Voldemar Jõeleht (45) avas kuu algul isikunäituse Stock­holmi Eesti majas.
Stockholmis Eesti maja kunstisaalis saab kuu lõpuni vaadata Voldemar Jõelehe ehk Volli tööde näitust “Läbi pliiatsi, pintsli, savi ja raua”. Autor põhjendas, et just pliiatsi, pintsli, savi ja raua läbi on näitusel üleval olev looming sündinud. Oma ühe lemmikharrastuse, kivitöö jättis ta seekord kõrvale.
“Näha saab pliiatsijoonistusi, segatehnikas pilte, õlimaale, sepiseid, puukujusid ja keraamikat. Nii suurt ja eri stiilides näitust minu töödest pole siiani olnudki,” avaldas Jõeleht. Ta rääkis, et on osalenud mõne tööga paljudel näitustel ja seni kõige mahukam väljapanek tema loomingust oli ülal  Haapsalu muuseumis.
Harrastuskunstnik vahendas, et näituse avamisel Stockholmis oli üllatavalt palju rahvast, nii väliseestlasi kui ka rootslasi. Avamisel mängis saksofoni Hiiumaalt pärit
Joonas Lepna, kes õpib praegu Stockholmis muusikat.
Näituseidee väliseestlaselt
Jõelehe isikunäituse idee sündis paar aastat tagasi, kui Rootsis elav ja Hiiumaal suvitav väliseestlane Pääro Ustav oli tutvunud tema töödega. Ustav pakkus Jõelehele välja võimaluse oma loomingut ka väljaspool Eestit näidata.
“Aasta tagasi käisingi Rootsis, kus kohtusin näituse korraldajatega ja tutvustasin oma töid,” rääkis ta ja lisas, et see, et korraldajad olid valmis näitusele panema nii pilte, savi- kui rauatöid, oli talle üllatav.
Jõelehe eriline kirg on purjekate joonistamine-maalimine. “Tahtsin viia võõrsile tükikest merd ja randa,” ütles autor. Ta rääkis, et ilmselt valis ta töid õigesti, sest sai juba avamisel kuulda oma tööde kohta palju sooje sõnu. “Sellist vastuvõttu pole kuskil varem olnud!” kiitis harrastuskunstnik.
Kohapeal sai autor palve tuua üks oma maal ka järgmisele ülevaatenäitusele. Selleks valis Jõeleht oma lemmikpaigas Hanikatsi laiul maalitud pildi sealse vaatega. “See Hanikatsi vaade valmiski kohapeal. Seal on vaikus ja rahu, ning randlaste hõngu on tunda,” lisas ta.
Voldemar Jõelehe näituse Stockholmi Eesti majas korraldas Eesti kultuuri koondis ja see jääb avatuks 28. oktoobrini.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411