Teisipäev, september 8, 2015
 

Viis Hiiu aaret Eesti saja aarde seas

Hiiumaa Mudeliklubi
Eesti saja aarde hulka hääletati viis aaret Hiiu saarelt.
50. kohal oli Kõpu tuletorn, mis kogus 87 häält, 75. kohal Luidja rand 55 häälega, 81. kohal Kalana rand 49 häälega, 93. kohal Kaibaldi nõmm, 43 häält ja 99. kohal Käina köstrimaja, 38 häält.
Kuni augusti lõpuni toimunud rahvahääletuse tulemusena selgusid Eesti aarded, avastamata kultuuri- ja loodusobjektid, millel oma lood ja legendid. Enim hääli kogusid Võrtsjärve kalepurjekad 1107 häält), Põltsamaa loss (670) ja Haapsalu raudteejaam (649).
“Eesti saja aarde hulgas on lisaks juba tuntumatele paikadele väga palju põnevaid seni avastamata aar­deid. Näiteks Anrepi lõvi Kärstnas, Kaibaldi nõmm ja Lüganuse ringhoone on siiani turismisihtkohtadena pigem olnud tundmatud, kuid aitavad just loodava avastusmängu käigus tutvustada Eesti kultuuripärandit selle kõige laiemas mõttes,” rääkis muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Margit Pulk.
Korraldajate sõnul arvestati korduvalt ühe IP-aadressi alt antud hääled ausa mängu põhimõtet arvestades maha, arvesse läksid kõik ainulaadselt antud hääled.
Aarete otsimine toimus muinsuskaitseameti algatatud kingituse “Eesti 100 aaret” raames, mis on üks osa Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva programmist.
Rahvahääletuse tulemusel väljavalitud saja aarde põhjal valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks mitmekeelne interaktiivne mäng, mis pakub mängulisel viisil võimalust avastada Eestimaa erilisi paiku ja objekte.
Kingituse eesmärgiks on leida Eesti inimeste abiga üles Eestimaa olulised paigad ja objektid, mis pole siiani laiemat tuntust saanud, kuid vääriksid esiletõstmist ja külalistele tutvustamist. See kingitus aitab taasavastada Eestimaad ja selle väärtusi.
Hiiumaalt esitati rahvahääletusele 12 objekti: Kaibaldi nõmm, Kalana rand, Kõpu rahvamaja, Käina köstrimaja, Reigi torn ehk nn Hiiumaa Eiffel, Ristimägi, Mihkli talu, Kõpu tuletorn, Põlise leppe kivid, Rebastemäed/Kaplimägi Kõpus, Ristna Merekaubamaja ja Luidja rand.
Aardeid näeb veebilehel www.eesti100aaret.ee ja “Eesti 100 aaret” Facebooki lehel.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411