Teisipäev, september 15, 2015
 

Näitus [køøk] pani meeled tööle

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Vähe on näitusi, kus lisaks nägemis- ja kuulmismeelele saavad tööd ka haistmis- ja maitsmismeel – neljapäeval avatud [køøk] seda just tegi.
Hiiumaa muuseumi Pikas majas on näitus, mis tutvustab hiidlase eelmise sajandi kodukööke. Ka näituse nimekuju [køøk] on tähenduslik. Nimelt jääb paljudele mujalt Eestist saabunuile hiidlaste kõnepruugis kõrvu õ ja ö vahepealne häälik, mis eriliselt rõhutatud just kahe järjestikuse ö-tähe hääldamisel. “Ühelt poolt on köök nii üldine ja kõiki ühendav, kuid selle teistsugune hääldamine annab eksimatut tunnistust inimese päritolust,” selgitas näituse kuraator Kauri Kiivramees.
Kiivramees rääkis, et kui tavaliselt tähendab näitus staatilisi asju vitriinides, siis seekord on võimalik minna ekspositsiooni sisse ja saada osa tundest, mis neid inimesi valdas, kes vastavas ajastus elasid.
“Väljapanek on nii nostalgianäitus kui haarab ka valikute teemat: kas jääda Hiiumaale või minna mandrile, tulla tagasi või jääda sinna,” selgitas Kiivramees.
Näitusel on välja pandud neli kööki, mis püüavad järgi aimata teise maailmasõja eelset asundustalu kööki, 1950ndaist pärit eramaja kitsast kööki, samuti 1970–1980ndate korterite kööki, kus märksõnaks asjad, ja 1990ndatel vastavalt võimalustele uuendatud kööki, kui toa ja köögi vahelt võeti sageli sein maha.
Poole sajandi maitsed ja lõhnad
Üllatusena oli avamisel igas köögis ka “perenaine”. Rolle mängisid muuseumi töötajad. Nii sõtkus 30ndate aastate köögis tainast muuseumi teabespetsialist Kätlyn Kaevand, linane rätik peas. Tema köögi laud ja toolid olid värvimata puust, kapis üksikud hinnalised portselannõud. Tainast segas Kätlyn pruunis savikausis. Köögis oli vähe asju, aga kuna kõik need on museaalidena väga väärtuslikud, sai seda kööki ja sealset tegevust piiluda vaid läbi väikeste ruutudega akna.
Koguhoidja Tiina Selirand askeldas 50ndate aastate köögis ja rääkis, et tollal küpsetati igas kodus leiba ja saia. “Võtke, võtke, maitske, tuli just ahjust, panin võid ka peale,” sädistas perenaine lokirullid peas ja kirju põll ees. Lihtsas köögis olid pliidi kõrval nii tuttavlikud vana aja asjad: veeämber ja silmapesukauss, aga ka solgipang ja hiirelõks.
Järgmises köögis oli tunda marinaadi lõhna ning keemiliste lokkide ja sitskitliga peavarahoidjal Kadri Kuusel oli kõrvitsa tükeldamine pooleli. “Tegin endale just mulksukannuga tassi kohvi,” ütles ta ja pakkus seda ka külalistele. Kuusk märkis, et 80ndate tarbeasju, mida pole raatsitud ära visata, on paljudel veel ka kodudes alles.
Uhkete vahvlilokkidega muuseumipedagoog Jaanika Kuusk pakkus 90ndate köögi “uksel” popkorni, mida ta oli valmistanud defitsiitses mikrolaineahjus. “Sain Soome sõpradelt Mehukattit ja puljongit ning Rootsist lahustuvat kohvi,” kiitis ta oma tutvusi.
Näitus neljast köögist on Hiiumaa muuseumi Pikas majas avatud kevadeni.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411