Teisipäev, august 4, 2015
 

Suur hiidlane

Täna tähistab oma 80. sünnipäeva Advig Kiris – üks neid suuri hiidlasi, kes Eesti ajaloo kujundamisse panuse andnud.
Oli ju Kiris aastatel 1990–1992 Eesti Vabariigi ülemnõukogu presiidiumi esimehe õigusnõunik ja õigusosakonna juhataja. Seega ajal, mil tehti Eesti jaoks kõige olulisemad praktilised sammud NSV Liidust lahkumiseks, aga töötati välja ka Eesti Vabariigi praeguse põhiseaduse tekst.
Ehk nagu on kirjutanud tema kolleeg Peeter Järvekülg: “Kuna saaremaamees Arnold Rüütel vajas enda kõrvale läbirääkimistel Moskvaga hea vene keele oskusega kogenud juristi, siis oli mitmete väga oluliste kohtumiste ja oluliste dokumentide koostamise juures hiiumaamees Advig Kiris.”
Hiiu Leht julgeb Kirise panust Eesti taasiseseisvumisse võrrelda niisuguste hiidlaste panusega nagu Vaino Väljas, Ülo Kaevats ja Ernst Jaakson, kes küll tegutsesid teisel pool külma sõja aegset piiri. Eesmärk oli siiski ühine.
Kõpu kandi ajaloo- ja pärimusraamatu koostamise ajast on meeles Hirmuste inimeste räägitu, kui raske oli Venemaalt tagasi kodusaarele kolinud Kiriste perel sõjajärgsetele aegadel, kui puudu oli kõigest. Seda austusväärsemad on Advig
Kirise saavutused nii spordi-, hariduse-, teaduse- kui töövaldkonnas.
Õnne, edu ja tervist järgnevateks aastateks!

Soovib Hiiu Lehe toimetuse nimel
peatoimetaja HARDA ROOSNA

4. august 2015

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411