Reede, august 14, 2015
 

Kolme sajandi tikandid käsitööseltsi näitusel

Kadi Laid
Hiiumaa käsitööselts avas kolmapäeval Meistrite majas (Vabrikuväljak 2) aasta neljanda väljapaneku “Hiidlane tikib”.
Käsitööline Irina Tammis selgitas, et näha saab hiidlaste tikitud töid, millest vanimad ülemöödunud sajandist ja värskeimad alles tikkimisraamil.
Ühena on raamil Tammise pooleliolev tellimustöö: Väike-Maarja rahvarõiva käiste rinnaesise tikand, mis valmib tänavu jõuludeks.
Tähelepanu köitis ka Tammise kujundatud ja tikitud kleit, mille seelikuosa ehivad kõigi Eestis looduslikult kasvavate puude lehed või oksad koos ladinakeelsete nimedega.
Ühe valmis ja teise veel pooleli tikkimisega Muhu päti on näitusele toonud Sirje Juurikas. Käsitööõpetaja ametit pidav autor kõneles avamisel, et osales pätivalmistamise koolitusel ja sai õigeks ajaks valmis ühe tikandi aga kuna nüüd on jalatsitegu selge, on tikkimisega aega.
Pikemalt arutleti Juurikase 1980ndate lõpus valmistatud rišeljöötehnikas liniku juures. Avasündmuse külalistes põhjustas aga enim kulmukergitust ja kõneainet üks Hiina-aineline linik, mille 60-70ndatel tikkis Leonida Lassi. Selgitussedelil öeldakse, et arvatavasti valmis see linik Mao- ja muus “punapaanikas” ja eeskujuks olid Hiinast siiamaile jõudnud esemed.
Mitu vaipa on näitusele toonud Silvia Nittim, kes hiljuti näitas oma töid kultuurikeskuses. Samas on väljas tema tütre Mari, ema Lii Nittim (Kauber) ja vanaema Amilde tikandid. Amilde Kauber (Aksli) 30-40ndatel tikitud kardin on ajastule vastav ja stiilis, mida enam ei kasutata.
Näituse üks vanimaid töid on padjapüür, mille on tikkinud Jelena Kõrm (sündinud Heleene Koit) 19. sajandi lõpul veimedeks.
Näitus “Hiidlane tikib” jääb Hiiumaa käsitööseltsi Meistrite majas avatuks 6. septembrini.
Käsitööselts kasvab
Sündmusel osales Hiiu vallavanem Georg Linkov, kes huvitus nii näitusetöödest, käsitööpoe käekäigust, seltsi tegevusest kui ka vallalt renditud maja tulevikust.
Seltsi liige Sirje Eller rääkis, et liikmeskond läheneb sajale, neist ligi pooled on liitunud kahe viimase aasta jooksul. Põhjus selles, et käsitööpoes saavad oma kaupa müüa vaid seltsi liikmed ja liikmekspürgija peab olema seotud Hiiumaaga. Elleri sõnul on poe teine tegevusaasta märksa edukam kui mullune.
Seltsi liige Helle-Mare Kõmmus lisas, et oma osa käsitööpoe edus on igapäevane teavitamine, milline meister poes sel päeval kohal on. “Tullakse konkreetse meistri juurde konkreetsete küsimustega,” vahendas Kõmmus.
Irina Tammis lisas, et alates sellest nädalast on Hiiumaa käsitööseltsil ka uus koduleht www.hiiukasitoo.ee, kuhu FB teated paralleelselt üles liiguvad. Nii ei ole vaja kahelt eri lehelt infot otsida, piisab kodulehest.
Vallavanemale kurdeti muret maja ja selle küttekehade seisukorra pärast ning nenditi, et hoone rekonstrueerimise projekt on juba neljal korral EASi rahastuseta jäänud, kuna maakonnast pingereas etteotsa seda ei lasta. Maja on seltsi kasutada veel 16 aastat.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411