Reede, august 28, 2015
 

Emmaste tanklas lõigati linti

HELJA KAPTEIN
Fakti, et saarele jõudis juba neljas kütusefirma ja Emmasteotsa rahvas saab kütust jälle lähemalt osta, tähistati teisipäeval piduliku lindilõikamise ja šampusejoomisega.
Peaaegu neli aastat pidid saare lõunaotsa elanikud käima bensiini järel Käinas. Nüüd ostis vald seniselt omanikult tankla kinnistu, soetas uued tankurid, kuulutas välja operaatorihanke ja Eestis suurim kütusemüügi tanklakett AS Alexela Oil avas siin oma esimese Hiiumaa müügikoha.
Alexela tanklaketi tegevjuht Ain Kuusik rääkis, et ta tunneb siirast uhkust ja heameelt tehtu üle. Sündmusele lisas tähtsust ka see, et esimest korda ajaloos filmiti drooni abil üles Alexela kütusetankla avamistseremoonia.
Emmaste vallavanem Tiit Paulus tõdes, et nad on saanud hakkama suure asjaga. “Tegemist on valla ühe suurema sotsiaalobjektiga, sest tulu me siit ei saa. Inimeste jaoks aga tähendab see palju: pole tarvis enam käia paarikümne kilomeetri kaugusel bensiini järel.”
Vallavanema sõnul mõjus see kõvasti kohalike elanike rahakotile – sõita kokku oma 40 kilomeetrit, et paak kütust täis võtta. “Nüüd laupäeva hommikul muru niitma hakates ning leides, et kütust pole, saab selle kohapealt kätte,” lisas ta.
Igal vallal oma
Paulus ütles, et on vestelnud Vormsi ja Kihnu vallavanematega, kes ütlesid, et on Alexela teenusega oma saarel väga rahul. “Siiani on ka meil olnud Alexelaga hea koostöö – paistab, et igal vallal on soojad suhted erineva kütusefirmaga,” naljatas ta. Nii müüvad Kärdlas ja Käinas kütust Olerex ja Jetoil, Pühalepas Neste ja Emmastes nüüd Alexela. Seega on Alexela juba neljas kütusefirma, mis Hiiu saarel tegutseb.
20 aastat tagasi alustanud AS Alexela Oil kaupleb kütustega Leedus, Lätis ja ka Eesti saartel: Muhumaal, Saaremaal, Vormsil ja Kihnus, nüüd siis ka Hiiumaal.
“Usun, et edasi saab minna ka siin märksõnaga vedelgaas, millega tõsiselt tegeleme,” ütles Kuusik, kelle hinnangul tasub gaasi ka Hiiumaale tuua.
Kaks kuud avatud
Emmaste tankla on avatud olnud juba kaks kuud, jaanipäevast. “Oleme kindlad, et kõik on töökorras ja logistika on paigas,” selgitas Kuusik, miks avamine alles nüüd korraldati.
Täpseid andmeid senise läbimüügi kohta ta ei osanud öelda, aga tema sõnul käib kütuseauto paar korda kuus mahutitesse lisa toomas. “Olime arvestanud isegi väiksemate numbritega, aga läbimüük üllatas positiivselt,” ütles Kuusik. “Emmaste tankla on väikese tuluga projekt, aga kui peale maksma ei pea, siis pole häda midagi,” nentis Kuusik.
Ta selgitas, et ettevõttel on üle Eesti 63 tanklat ja kui üks neist on kahjumis, pole see suur probleem. “Siia oli tanklat väga vaja ja õnneks siia ilmselt peale ei pea maksma,” lootis Kuusik.
Emmaste automaattanklast saab kaardiga ööpäevaringselt osta bensiini 95 ja diislikütust. Tankla juhataja on Harri Hiis, tanklahoones jätkab söögikoht Muku Tare.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411