Reede, juuli 3, 2015
 

Vallavalitsus saadab Windreg projekti eelnõu teisele katsele

Vallavolikogus ei leidnud toetust Hiiu vallavalitsuse algatatud eelnõu, millega soovitakse osaleda rahvusvahelises tuule­energeetikat propageerivas projektis Windreg. Kolmapäevasel erakorralisel istungil läheb eelnõu uuesti hääletusele.
Projekti ja eelnõu esitlenud projektijuht Kaidi Nõmmerga ütles, et lõplik taotlus tuleb esitada juulikuus. Projekti Windreg eestikeelne nimetus on “Tuuleenergeetika sotsiaal­se heakskiidu kasvatamine kohalikul tasandil läbi kodanike kaasamise partnerina”.
Projekti praktilisteks väljunditeks on juhendmaterjalid, kuidas kaasata kohalikke ja regionaalseid organisatsioone ning kogukonda tuuleenergia suunal, juhendmaterjalid projektis mitte osalevatele regioonidele tegevuskavade elluviimiseks, lisaks õppereisid, konverentsid jms.
Projekti juhtpartneriks on Poola teaduste akadeemia ja sel on 13 partnerit neljast riigist, Poolast, Saksamaalt ja Taanist. Eestist on üheks partneriks Eesti tuuleenergia assotsiatsioon.
Kolmeaastase Windreg projekti kogueelarve on 2,5 miljonit eurot, millest Hiiu valla osalus 100 000 eurot ja omapanus 15 000 eurot.
Mis kasu saab vald?
Volikogu liige Tarmo Kriis küsis, millist kasu saab projektist Hiiu vald.
Volikogu esimees Jaanus Valk vastas, et vald saab kolme aasta jooksul kasutada
100 000 eurot. Näiteks osaleda teemakohastel õppereisidel ja konverentsidel, koostada projekti toel tegevuskavasid ja juhendmaterjale.
Jaanus Valk kinnitas, et projekti käigus saavad sõna mõlemad pooled – nii tuuleparkide toetajad kui vastased.
“Täna plaanitakse [tuuleparkide – toim] arendusi kõigis neljas riigis. See puudutab loomulikult ka maismaa tuuleparke. Meie teatavasti Hiiumaal maismaatuuleparke väga ei tee,” selgitas Valk projekti vajalikkust.
Volikogu liige Inge Talts juhtis tähelepanu, et Hiiu valla eelarve on üsna pingeline ja avaldas arvamust, et pole vastutustundlik kulutada valla raha teiste piirkondade elanike tuuleparkide vajalikkuses veenmiseks.
Volikogu liige Artur Valk ütles, et toetaks projekti juhul, kui see jagab tuuleparkide kohta infot laiemalt ja soovitas õppereisidele kaasa võtta ka nii tuuleparkide toetajaid kui vastaseid.
Kuna Windreg projekti omaosaluse puhul on valla jaoks tegemist varaliste kohustuste võtmisega, vajanuks eelnõu 19liikmelise volikogu koosseisu enamuse poolthääli st vähemalt 10 toetushäält. Häältega 9 poolt ja 4 vastu, kukkus eelnõu 18. juuni istungil läbi.
Juuli algul otsustas vallavalitsus kutsuda kolmapäeval, 8. juulil kokku uue, erakorralise istungi, kus sama eelnõu uuesti arutusele tuleb.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411