Reede, juuli 24, 2015
 

Seakatk võib jõuda ka Hiiu saarele

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas kahes Viljandimaa ja ühes Valgamaa seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja. Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõigi kolme farmi sead hukatakse ning seejärel farmid desinfitseeritakse.
Hiiumaa veterinaarkeskuse juhataja Jüri Lauter rääkis, et taudi levik Hiiumaale on samuti võimalik.
Seapidajad peavad igaaastaselt PRIAt teavitama, mitu siga on nende farmis 1. mai seisuga. Tänavu mais oli Hiiumaal PRIA andmetel 16 seafarmi null seaga. “Hiiumaal võetakse põrsad enamasti maikuu jooksul ja tapetakse jõuludeks,” selgitas Lauter. Juuni lõpul oli Hiiumaal hinnanguliselt 10 tegutsevat sigalat kokku 27 seaga.
Lauter soovitas põrsaste ostmisel enne uurida, kust neid osta tasub. “Taudistunud ja ohustatud tsoonides on farmidele kehtestatud kitsendused ja need allkirja vastu farmeritele teatavaks tehtud,” ütles Lauter. Neile farmidele on seatud keeld müüa sigu haigusvabadesse piirkondadesse.
Sigade Aafrika katk levib ka metssigadel. Keskkonnaagentuuri lehel on kirjas, et metssigade arvukus on jätkuvalt kõrge, olles jõuliselt kahanenud vaid sigade Aafrika katku levikukolletes. Eesti juhtivad ulukiseirespetsialistid soovitavad küttimismahtu kõikjal märkimisväärselt suurendada ja seda eriti jõuliselt noorte isendite (põrsad ja kesikud) osas. Metssigade puhul on selle jahihooaja soovituslik minimaalne küttimislimiit Eestis 29 100 isendit.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411