Reede, juuli 10, 2015
 

Noortele maju ja maad

Neil, kel vanemad ettevõtjatena ees, on ehk lihtsam maale elama tulla ning jätkata vanemate alustatut. Hea näide on perekond Berkmann Kärdlast, kes aastaid arendanud ratsamajandust Kärdla linna külje all Linnumäel. Berkmannide peres on üles kasvanud neli last. Kolm neist on loonud oma pere ja naasnud tagasi kodusaarele. Kes on leidnud palgatöö, kes hakanud ettevõtjaks.
Niisuguseid noori peresid võiks rohkemgi olla. Kui Hiiumaa perede lastest tuleks maale tagasi igaühest ükski, oleksime juba võitjad.
Paraku ei taha noored pered vanemate katuse alla tagasi tulla ja unistavad pigem oma kodust. See on üsna loomulik. Samas ei võimalda sugugi kõigi perede rahakott kohe elamist soetada. Ka pole Hiiumaal eriti elamuarendusi – üks kortermaja Kärdlas, üks Pöialpoiste küla Pühalepa vallas ja ebaõnnestunud Merineitsi suvilatepunt Tahkuna metsas. Rohkem ei tule meeldegi.
Seepärast on eriti tänuväärsed Käina valla algatused. Vald omandas ja tegi korda kümme korterit, mis pakuti soodushinnaga rendile just noortele peredele. Kõik korterid on täis, kinnitab vallavanem Omar Jõpiselg.
Nüüd on viis aastat tehtud tööd, et saada riigilt maad noortele peredele, kes soovivad endale kodu rajada. Vald on vormistanud esimesed neli kinnistut ja paneb need järgmisel nädalal pakkumisele. Ja seejuures ei taha vald teenida kiiret raha maamüügist, vaid maasaaja valikul võetakse arvesse, et taotlejad oleks noored, et neil oleks lapsi, et nad elaks Käina vallas.
Kuna ehitusõigus koos hilisema maa väljaostuõigusega eeldab maja rajamist, küsitakse muidugi kinnitust ka selle kohta, kas noorel perel on selleks vahendeid.
Meenutagem, et nõukogude ajal kasvas Hiiumaa elanikkond just seepärast, et siinsed suurettevõtted, Hiiu Kalur, EPT, metsamajand ja KEK, ehitasid kortermaju ja eramuid, kuhu noortel peredel oli tulla.
Igal juhul on Käina valla ettevõtmine kiiduväärt ja sellest võiks eeskuju võtta.

10. juuli 2015

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411