Reede, juuli 24, 2015
 

Nädalaga 67 folgikohta ja tuhandeid folgielamusi

Harda Roosna | Hiiu Leht
| Hiiu Leht
| Hiiu Leht
Harda Roosna | Hiiu Leht
11. Hiiumaa pärimusmuusikafestival Hiiu Folk kattis kogu saare. Pileti ostnud külastajate arvuks hindavad korraldajad paar tuhat, esinejad ja tasuta kutse saanud külalised peale selle.
“On suur rõõm, et üks ilus festival on seljataga, aga nukker on ka, et see lõppes,” ütles Hiiu Folgi peakorraldaja Astrid Nõlvak. Ta kinnitas, et erinevad esinemispaigad on ennast õigustanud. “Igal aastal saame midagi uut Hiiumaa kohta teada,” on öelnud mandrilt tulnud külastajad. Näiteks Jaak Johanson ütles, et oli Mänspäe kabelis, kus neil oli koos Krista Citraga öökontsert, esimest korda.
Samas oli kohalikul elanikul lähem kontserdile tulla. Esimest korda oli kontserdipaik ka Kõpu rahvamajas ja seal sündis tõeline folgielamus. Kanadast tulnud ansambel Jaaniku esitas regilaule ja lisapalana viisistatud Paul-Eerik Rummo luuletuse. See liigutas järgmise esineja, Valgamaalt tulnud regilauluansambli Koidu Tähed lauljaid sedavõrd, et nad ei suutnud lavale minna. Kui Koidu Tähed olid end kogunud ja oma regilaulukava esitanud, toimus kahe ansambli vahel tõeline õestumine. Selgus, et mõlemal oli repertuaaris üks pulmalaul, mida Jaaniku naised esitasid rahulikult, aga Koidu Tähed vastastikku käratsedes. Jaaniku lauljatele oli see tore üllatus. Siis vahetati aadresse ja valgamaalased lubasid Kanadasse Jaanikule külla minna. Kahe ansambli liikmed lahkusid rahvamaja ees hüvastijätuks emmates.
Kassaris haarasid Untsakad kohe rahva kaasa tantsima, Kruuvi kontsert oli väga positiivne ja päikseline, Estonian Voices meisterlik, Rüüt põnev, Vox Clamantis viis kuhugi teise aega. “Ilusaid hetki oli palju,” loetles Nõlvak.
Külastajaid jätkus igale kontserdile, aga ots otsaga festivalikorraldajad siiski seekord välja ei tule. “Eks see pool taha veel nuputamist, kuidas kõik arved tasuda,” ütles ta.
Üks Hiiu Folgi korraldajatest Ly Meldorf ütles, et külastajaid oli vähe just laupäeval, kui kõvasti sadas. “Tean paljusid, kes tahtsid kontserdile tulla, aga aknast välja vaadates jätsid tulemata,” ütles  Meldorf.
Pärimusfestivali Hiiu Folk raames toimus nädala jooksul saare eri paigus 67 erinevat sündmust loodusõhtutest kontsertideni.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411