Reede, juuli 31, 2015
 

Kärdlas on hoone (pildil), mille omanikud on jätnud puud kasvama otse maja seina äärde. Kuidas maja kõrval kasvavad puud mõjuvad hoone tervisele?

Harda Roosna | Hiiu Leht
Vastab ehitusinsener Eno Pappel: “Kui tegemist on suurte puudega, siis kindlasti võivad need mõjutada maja vundamenti. Puu juured võivad näiteks laotud vundamendiplokkide vahele tungida ja tekitada liikumisi ning pragusid. See on eriti ohtlik madalate vundamentide puhul, kus vundament rajatakse maapinna külmumispiirist ülespoole.  Suuremate hoonete puhul, nagu ka pildil toodud maja, on vundamendid rajatud külmumispiirist allapoole ning seetõttu korralikult tehtud vundamendi puhul võimalik mõju puu juurtest väiksem. Kindlasti aga on kõik vastu vundamenti kasvavad suuremad puud majale riskiteguriks, mida tuleks vältida. Taimed ja puud hoiavad niiskust vundamendi sokli piirkonnas ja see tekitab ajapikku niiskuskahjustusi. Niiskus ei jõua välja kuivada, külmade tulekul see jäätub ning aja jooksul tekivad külmumise ja sulamise tsüklitega praod nii soklis kui ka välisseinas. Antud pildil on näha sokli piirkonnas tumedamaid ja rohkeid laike, mis annavad märku tekkinud niiskuskahjustustest.”
Küsis HARDA ROOSNA

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411