Teisipäev, juuli 28, 2015
 

Intervjuu kohvikutepäevade korraldjate Ere Naadi ja Ly Kaupsiga

Millised on kaheksa aasta kõige-kõige-kõige kohvikud?
Ere Naat: Ebaõiglane oleks kohvikuid niimoodi mõõta. Kui kohvikutepäev esimest korda toimus, arvasin algul, et meil ongi selline rahulik ja mõnus olemine aedades, aeglane kulgemine ja nii edasi, aga see, mis arenema hakkas, võttis natuke jalad alt. Tekkis tõesti juurde seda kõige-kõige mõõdet: kohvikud läksid väga efektseks, hakati kõike pakkuma suurelt-suurelt ja uhkelt-uhkelt. Aga eks tegelikult on nii, et kui kohvik ajab oma asja ja teeb seda siiralt, siis pole väga vahet, mis stiilis see tehtud. Isiklikult on mul viimastel aastatel tekkinud komme lõpetada Kärdlas kohvikutepäev Bella Rosas, kus hilistel õhtutundidel keset suminat võib vabalt tekkida tunne, et oledki Itaalias. Veel meenub vetelpäästesadama kalurikohvik, kus istusime selg vastu kuuriseina, ja Portugalis elanud sõbranna ütles: “See on Lissaboni äärelinn siin, päriselt ka”. Ka eel- ja järelkohvikutest saab väga ehedaid elamusi jne.
Ly Kaups: Ohhh, ei ole aus otsida kõige-kõigemaid! See ongi nende päevade võlu, et iga kohvik ehitab oma maailma üles vastavalt oma kõige paremale äratundmisele, ja kui see on tehtud südamega (seni on alati see nii olnud), siis leidub hulk inimesi, kes tehtud tööd ka täie südamega naudivad. Minu kõige toredam elamus oligi eelmisel aastal, kui sain oma toredate mandri sõbrannadega ratastega kõik kohvikud läbi käia ja terve pika päeva (ja ka eel- ning järelpäeva) seda melu nautida. Just see komplekt kokku – kolm päeva oli tõeline puhkus! Ei olegi vaja Vahemere äärde sõita seda nautima: Kärdla ja terve Hiiumaa muutub eriliseks paigaks. Ja ma ei liialda kui ütlen, et see on kui unenägu avasilmi.
Miks Kärdlast alguse saanud ühepäevakohvikud lausa nakkuslikult üle Eesti levivad?
Ere Naat: Kohvikutepäev tundub nüüd nii lihtne ja loomulik asi, et on lausa imelik, miks ühepäevakohvikuid varem ei tehtud. On imeline, kuidas ühepäevakohvikud on saanud osaks Eestimaa suvedest, ja kohti, mis tahavad üheks päevaks kohvikuid avada, tuleb aina juurde. Loodame, et inimesed ikka teavad ja mäletavad, et alguse sai see ikkagi Hiiumaalt, Kärdlast ja kohvilähkrite
loost, mis oligi käivitav jõud.
Ly Kaups: Järelikult on õige asi: see lihtsalt sobib ja puudutab nii paljusid inimesi. Kõik, kes teevad kohvikuid ja kõik, kes neid naudivad, toovad kokku suure hulga head energiat. Ja inimesed vajavad lihtsaid ja positiivseid elamusi.
Milline on olnud kõige toredam tagasiside?
Ere Naat: Tore on, et püsib inimeste huvi kohvikuid korraldada ja neid vaatama tulla. Kõik on väga toetavad ja kõik see on hästi loomulikult kasvanud. Vikerraadio saategrupp on mitu aastat käinud meie kohvikutepäeva kajastamas ja peatoimetaja Riina Rõõmus ütles, et Hiiumaa kohvikutepäev on raudselt Eesti suve kõige-kõige ägedam sündmus. See on päris tore tunnustus.
Ly Kaups: Tegelikult on tore see, et keegi pole kunagi küsinud, et KAS te teete kohvikutepäevi, vaid millal järgmine toimub. See on lihtsalt nii loomulikuks saanud.
Kõige ägedam koolitus, mida kohvikupidajatele olete saanud pakkuda?
Ere Naat: Kohvikupidajaid on käinud koolitamas tippkokk Ants Uustalu. Meisterkokk Allan Kuningi šokolaadikoolitus oli väga huvitav. Protokolli ja etiketi asjatundja Tiina Tšatšua on käinud tegemas teeninduskoolitusi. Sel aastal käis teenindamist õpetamas Savoy Boutique hotelli ja restorani MEKK perenaine Edith Mihkelson, kes on Hiiumaal elanud esimesed 18 aastat.
Ly Kaups: Nautimuse veinikoolitused on alati olnud ägedad. Ja selleaastane Õnnela Muuga kalkuleerimiskoolitus oli tõeline matemaatikatund. Rääkimata Helgi Põllo igaaastastest loengutest – lihtsalt uskumatu, kuidas ta oskab samal teemal igal aastal uuesti ja uut moodi kõnelda.
Miks te nende koolitustega üldse vaeva näete?
Ere Naat: Hästi mitmel põhjusel. Esiteks kvaliteet. Hästi lihtne oleks öelda, et tehke kohvikuid, kuidas oskate, aga meile tõesti meeldib see, et kohvikud oleks tehtud võimalikult hästi. Ja kui me koolitustega saame aidata kohvikupidajatel end tugevamalt tunda, siis teeme kõik selle nimel. Teisalt on vaja, et kohvikupidajad tunneks end ühtse tiimina: osana mingist sõbralikust kambast, et nad ei oleks üksi, vaid neil oleks võrgustik, mille liikmed ajavad ühte asja.
Ly Kaups: Võib-olla see koolituste formaat ongi üks selle ürituse eduka toimimise võti. Koolitused on koht, kus me saame natuke kohvikuid “voolida” ja oma kontseptsiooni tutvustada. Leiame, et peaksid olema mingid raamid. Hea kui need on olemas, aga ei häiri. Ja tegelikult on algusest peale olnud koolituste veel üks eesmärk saada lihtsalt targemaks, mitte ainult kohvikutepäeva pärast, vaid need teadmised võivad ka mujal ja hiljem marjaks ära kuluda.

Küsis HARDA ROOSNA

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411