Teisipäev, juuni 9, 2015
 

Rudolf Tobiase oratooriumi taasesitus Leipzigis

repro
Hiiumaa helilooja Rudolf Tobiase oratoorium “Joonase lähetamine” tuli nädalavahetusel ettekandele kahel kontserdil Saksamaal: Suhlis ja Leipzigis.
Nädalalõpul leidis Saksamaal aset Eesti ja hiidlaste jaoks oluline muusikasündmus: Leipzigi linna 1000. sünni­aastapäeva pidustuste raames kanti ette Hiiumaalt pärit helilooja Rudolf Tobiase suurteos “Joonase lähetamine”.
Eesti muusika infokeskuse andmetel valmis Tobiase oratoorium viiele solistile, kahele segakoorile, lastekoorile, orelile ja sümfoonia­orkestrile tema Leipzigis elamise ajal. Oratooriumi “Joonase lähetamine” esiette­kanne oli samuti Leipzigis, St. Andrease kirikus autori juhatusel 1909. aastal.
Seekordsed Rudolf Tobiase oratooriumi ettekanded tulid esitusele 6. juunil Saksamaal Tüüringi liidumaa Suhli kongressikeskuses ja 7. juunil Saksimaa Leipzigi kontserdimajas (Gewandhausis). Mõlemat kontserti dirigeeris Neeme Järvi, neist teist oma 78. sünnipäeval.
Oratooriumi üheks solistiks oli 2010. ja 2012. a Kärdla kirikuski esinenud maailmakuulus Eesti bassilaulja Ain Anger. Ülejäänud neli solisti olid: sopran Susanne Bernhard, metsosopran Iris Vermillion, tenor Dominik Wortig ja bass Thorsten Grümbel.
Lisaks solistidele olid esitajateks Kesk-Saksa ringhäälingu (MDR) sümfoonia­orkester, koor ja lastekoor ning Läti riiklik koor.
Seoses oratooriumi “Joonase lähetamine” ettekannetega Saksamaal pidas Eesti pianist ja muusikateadlane Vardo Rumessen eile, 8. juunil Leipzigi ülikooli muusikaosakonnas loengu Rudolf Tobiase loomingust.
Rudolf Tobias sündis Hiiumaal Käina kiriku köstri Johannes Tobiase ja Emilie Tobiase (neiuna Remmel) teise lapsena 29. (vkj 17.) mail 1873. Helilooja sünnikodus Käinas tegutseb 1973. aastast majamuuseum. Samast aastast kannab tema nime Kärdla muusikakool.
Hiiumaal tähistati Rudolf Tobiase tänavust 142. sünniaastapäeva 29. mail Inseneride meeskoori kontserdiga Käina huvi- ja kultuurikeskuses. Kavas oli Eesti heliloojate koorimuusika.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411