Reede, juuni 5, 2015
 

Kes küll on laevale nime andnud Tiiu?

2. juunil avaldas Tallinna Sadam järgmise aasta oktoobrist mandri ja Eesti suursaarte vahel liiklust alustavate uute parvlaevade nimedena Tõll, Piret, Leiger ja Tiiu. Valitud nimede puhul kerkis nii mõnegi uudist kuulnud inimese peas küsimus, kes küll on Tiiu?
Saaremaa vägilase Suure Tõllu naisena teatakse Piretit, kuid, kas Hiiu Leigri naise nimi oli siis Tiiu? Kirjasõnast leiab Jegard Kõmmuse kirjapandu: “Leiger vetnd naisegs Tölluse naiseöö Mareti, kida taa akkand Maregs üidma.”
Hiiumaa muuseumi vanemteadur Helgi Põllo ütles, et rahva mälus teatakse Leigri naisena siiski rohkem Tiiut. Põllo rääkis, et Leigri pereliikmetele nimede andja ongi peamiselt olnud Kõmmus ja hiljem on teda üsna palju kopeeritud.
Põllo usub, et Mare(ti) nime lugu on rohkem uuslooming kui Tiiu lugu. Hiiu Tiiust, ka Leigri Tiiust räägivad mitmed pärimuslood. “Tiiu võis olla ka Leigri tütar, aga pigem naine, ja päris kindlasti tema lähikondlane,” võttis teadur teema kokku.
Helgi Põllo mäletab, et 1980ndatel avaldas Kõmmus ise kohalikus ajalehes õiendi, milles tunnistas, et mõtles Mare(ti) välja ja peab õigeks hiljem talle meenunud Tiiut.
ASi Tallinna Sadam juhatuse liige Allan Kiili sõnul kujunes nimenelik välja konkursi poole peal. Ligi 200st nimepakkujast oli valitud nimede pakkujaid 36. Kokku laekus nimekonkursile tähtajaks, 1. juuniks ligi tuhat nimevarianti.
“Rõõm on tõdeda, et saarte kangelaste nimesid pakkusid päris võrdselt välja nii saarlased ja hiidlased kui ka ülejäänud Eesti rahvas,” märkis Kiil. “Seega võime konkursi tulemused rahumeeli kinnitada teadmises, et võidunimed kõnetavad inimesi üle kogu Eesti,” lisas ta.
Valitud nimede pakkujate seast loositi neli auhinnasaajat: Hiiu Folgi pääsmed võitsid Maie Room ja Ants Muna ning Saaremaa merepäevade pääsmed Andres Šapura ja Margus Naaber. Lisaks on kõik neli oodatud tuleval aastal laevade avasõidule.
Kiil ütles, et Poolas ehitatavad Tõll ja Piret on plaanis sõitma panna Kuivastu–Virtsu liinile ning Türgis ehitatavad Leiger ja Tiiu Heltermaa–Rohuküla liinile.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411