Teisipäev, juuni 2, 2015
 

Arst aitab suitsetamisest loobuda

Hiiumaa ei ole erand ei tubakatoodete tarbijate ega ka sellest pahest loobujate arvu poolest. Küll aga puudus siiani spetsialist, kes oleks aidanud sellest pahest loobuda. Nüüd töötab Hiiumaa haiglas dr Sirje Kreis, kes käis seda Tervise arengu instituudi koolitusel õppimas.
Tubakast loobumise nõustajate ülesandeks on eelkõige informeerida inimesi tubakatoodete tarvitamise ohuteguritest. “Näiteks ei teata, et sigareti suitsetamisel eraldub
4000 keemilist ühendit, mida lisaks nikotiinile sisse hingame,” ütles Kreis. Vähe teatakse ka passiivse suitsetamise kahjulikust toimest, aga ka seda, et vesipiibu ja nn e-sigareti ohutus on müüt.
Suitsetamisest loobumine on pikk protsess ja arst on soovijale tugiisikuks alates esmasest nõustamisest. “Eelkõige tuleb inimene ära kuulata, jagada informatsiooni, motiveerida, toetada tema väiksematki saavutust meie ühise eesmärgi poole,” selgitas Kreis. “Sageli on vaja ka ravimite tuge. Nüüd on mul võimalus oma teadmistega loobujale abiks olla.”
Kes on otsustanud oma pahest loobuda ja vajab selleks abi, võib helistada Hiiumaa haigla polikliiniku registratuuri telefonil 462 2795 ja anda oma kontaktandmed. Sealt edastatakse need dr Kreisile ja tema ise võtab kliendiga ühendust, et leppida kokku nõustamise aeg. Nõustamine on suitsetamisest loobujaile tasuta.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411