Teisipäev, mai 12, 2015
 

Verekeskus tuleb taas hiidlastele külla

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama teisipäeval, 19. mail kell 13–18 Kärdla kultuurikeskuse (Rookopli 18) kammersaalis ning kolmapäeval, 20. mail kell 10–13 Käina huvi- ja kultuurikeskuse (Mäe 2) suures saalis toimuvatele doonoripäevadele.
PERHi verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp ütles, et alati on hea tunne üle mere Hiiumaale tulla ja kogu verekeskuse väljasõidubrigaad on alati meeldivalt elevil kui saarele sõit ees ootamas. “Ootame väga doonoritega kohtumist, sest Hiiumaa doonorid on selline tore ühtehoidev kogukond, kes igal korral on meie doonoripäevi heatujuliselt väisanud, hiidlastele omase huumorimeelega meid rõõmustanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud,” rääkis Lomp.
Viimati käis PERHi verekeskus Hiiu saarel veebruari alguses ja siis külastas Kärdla doonoripäeva kogunisti 111 inimest. Tervislik seisund lubas verd loovutada 95 doonoril ja esmaseid vereloovutajaid oli kuus.
Käina on teadagi pealinnast Kärdlast pisut väiksem koht, aga tublisid doonoreid jagus ka sinna: doonoripäeva külastas 46 inimest, tervisliku seisundi tõttu sai neist verd loovutada 39, esmadoonoreid oli kaks. “Saarelt lahkusime enam kui 60 liitri hinnalise vere ja ikka rõõmsa meelega,” meenutas Lomp.
Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Meestel peab kahe vereloovutamise vaheline aeg olema 60, naistel 90 päeva.
Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411