Teisipäev, mai 12, 2015
 

Hundid ründasid lauda kõrval maganud lambakarja

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Eile murdsid hundid Emmaste külas asuva Ohaka talu karjast neli lammast, vigastasid kümmet ja viis lammast on teadmata kadunud. Kari magas koduõuel, laudaukse ees.
Ohaka talu perenaine Linda Pomerants rääkis, et pool lambakarjast magas laudas, teine pool sealsamas õuel lauda kõrval.
Pomerants, kelle lambakari hooldab 8,5 ha poollooduslikke kooslusi, ütles, et tänane päev on tal kulunud ilma emata tallede toitmisele ja talle otsivate uttede rahustamisele.
Pomerants selgitas, et kevadel ei taha lambad hästi umbsesse lauta enam minna. Kuna laut oli lausa koduõuel, ei hakanud eelmisel päeval haiglast tulnud perenaine vaeva nägema ja jättis osa lambaid välja. “Ma ei uskunud, et nad tulevad nüüd kevadel ja otse koduõue, aga näed tulid. Tulid lammastele järele,” rääkis Pomerants, kes paari aasta taguses hundi­rünnakus kaotas seitse suurt lammast ja hulga tallesid.
Kui perenaine laupäeva hommikul ärkas, oli vaatepilt kohutav: kahe lamba laibad laudaukse ees, kõikjal vigastatud loomi, ühel kõrv peast ära hammustatud ja osa kadunud.
Hädatapp tuli teha kümmekonnale lambale. Perenaine kirjeldas, et loomade lihakehad on nagu veretombud. Ta oletas, et ilmselt on vigastusi ka paljudel veel elusolevatel lammastel. “Eks need ole näha kui vill niidetud saab.”
Osa loomi oli veel eilegi kadunud, nii et lõplikku arvu, kui palju lambaid 80pealisest karjast, milles 35 vanalooma ja 45 talle, hukkus, ta öelda ei osanud. “Eks varesed nad üles leia, minu tervislik seisund ei luba neid rohkem otsida,” ütles ta.
Tuttavad jahimehed leidsid laupäeval karjamaalt kahe hundi järjed ja pildistasid need ka üles, kuid selleks ajaks kui keskkonnaameti spetsialist kohale jõudis, oli kõvasti sadanud ja jälgi enam tuvastada ei õnnestunud.
Linda Pomerantsi sõnum lambaomanikele on “Hoidke oma lambad öösiti laudas, ka kevadel!” ja jahimeestele “Hiiumaa hundivabaks!”.
Kuigi Pomerants usub, et seekord olid murdjateks hundid, soovitab ta ka suured koerad kinni hoida ning neid mitte mingil juhul “korraks” vabalt jooksma lasta. Juhtum, kuidas hulkuvad koerad  lambaid murdsid, meenus talle kolhoosiajast.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411