Teisipäev, aprill 14, 2015
 

Vainomäe on jäänud truuks Hygieiale

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Terviseameti keskkonnatervise Hiiumaa osakonna inspektor Tiina Vainomäe (64) on algusest peale töötanud ühes ametis – tegelenud hügieeniga, mille kaitsejumalannaks on Hygieia.
Vainomäe suunati pärast Tartu meditsiinikooli lõpetamist Hiiumaale sanitaarvelskriks – 1. aprillil täitus tal selles ametis 45 tööaastat.
Ametinimetused on küll aastate jooksul muutunud, aga töö on jäänud põhimõtteliselt samaks. Esmalt oli ta sanitaarvelsker, siis sanitaararsti abi, hügieeniku abi, nüüd terviseameti inspektor.
“Liikunud olen vaid samas majas paar tuba edasi, sest minu kabineti arvelt laiendati laborit,” ütleb Vainomäe oma Uus tn 16  asuva kabineti kohta. See-eest on lisandunud kaasaegseid töövahendeid.
“Ma ei tunne, et olen siin nii kaua olnud,” ütleb Vainomäe ise. Siiski annavad aastatepikkused kogemused vilumuse ja õige suhtumise töösse. “Ennekõike peab olema inspektor inimene, siis alles kontrollija,” ütleb Vainomäe, kes enda sõnul peabki oma eesmärgiks pigem nõustamist ja koolitamist kui märgukirjade kirjutamist.
Tiina tublit tööd on märgatud ja tänukirju on tal aastate jooksul kogunenud üksjagu. Viimati sai ta tervise­ameti viiendal aastapäeval pea­direktori aukirja ja kingituse.
Elukohaks palat
Tartu meditsiinikooli õppima minnes ei teadnud Kohtla-Järvelt pärit tütarlaps sellest erialast midagi. “Peale kaheksanda klassi lõpetamist tahtsin kodust ära minna,” meenutas Vainomäe. Nii andis ta avalduse Tartu meditsiinikooli.
Pärast lõpetamist oli ta nõus tulema kolmeks kohustuslikuks tööaastaks Hiiu saarele, sest polnud siin kunagi käinud. “Elamus oli seegi, et siia tulles sõitsin esimest korda lennukiga,” meenutas Vainomäe.
Saare pinnale astus ta 31. märtsil 1970 ja järgmisel päeval pidi juba ametis olema.
Esimene töökoht saarel oli kümne voodikohaga Viiterna maahaiglas. “Elasin ühes palatis, tegin ukse lahti ja olingi tööl,” kirjeldab Vainomäe tollast elu- ja töökohta.
Noor sanitaarvelsker käis lüpsilautades, töökodades, lasteaedades, kolhoosisööklates ja mujalgi. Kontrollida tuli tööohutust ja puhtust, kemikaalide kasutamist, jälgida, et töökohal oleks õige valgus, puhas õhk ja müra ei mõjuks tervisele. Näiteks tuli ka lüpsiseadmeid lahti kruttida, et sealt proove võtta, uurida reovett ja töötajate tervist.
Alles järgmise aasta algul moodustati Hiiumaale eraldi sanitaar-epidemioloogia jaam. Seni tegeldi selle tööga haiglate juures. Samal aasta oktoobrist jäi Kärdlas ameti­koht vabaks ja Tiina viidi sinna üle.
Liikumist nõudev amet
Algaastail oli tema põhitööks tööstushügieen üle rajooni, kokku ligi 40 ettevõttes. “Käimist oli palju ja proove tuli võtta palju,” meenutab Vainomäe.
Ka praegi ei istu ta eriti palju kontoris laua taga. Vainomäed võib näha üle Hiiumaa. Jälgida tuleb 22 veevärki, supelrandu, sadamatesse saabuvaid laevu, koole, majutusasutusi, haiglat, apteeke, iluteenindusi jms – kokku 158 objekti. Selles kvartalis lisandub neid veelgi.
“Huvitav töö ja nalja saab ka,” nentis Vainomäe ja rääkis aastakümnete tagusest juhtumist kui ühe laeva vee kvaliteet oli väga halb. Asja uurides selgus, et Kopli sadamas veemahutit puhastades oli üks töömees unustanud mahutisse oma tööjope.
Teine seik on meeles Palade lasteaiast. Valges kitlis ja valge mütsiga Tiina sai kooli koridoris kokku õuest tuppa jooksnud tüdrukuga. “Tädi, tädi ma tahan porg…” jõudis mudilane öelda ja vakatas. “Kuidas sa siia said?” oli järgmine küsimus, kui ta üleni valges kogu märkas. Selgus, et lapsed olid õues lumememme meisterdanud ja tüdruk, kes oli tulnud lumememmele ninaks kokatädi käest küsima porgandit, pidas Tiinat lumememmeks.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411