Reede, aprill 24, 2015
 

Juuksuritruudus vs uued ideed

Helja Kaptein
Hiiumaal on palju kogenud juuksureid, kuid vähe tuleb juurde uusi tegijaid.
Juuksurit valides saab tavaliselt nõu mõnelt tuttavalt, kes oskab soovitada kas endale meelepärast või hea kuulsusega meistrit. Millised on Hiiu saare valikud?
Maakonnaportaal hiiumaa. ee annab teada, et saarel töötab 11 juuksurit. Neid läbi helistades selgus, et osad neist enam ei tööta. Samas on neid, kes aastaid sama ameti peal olnud, aga sel veebilehel neid kirjas pole.
Ühtki uut nime nende seas silma ei hakanud. Viimane katse avada uus juuksuri­salong tehti neli aastat tagasi, kuid noorel andekal juuksuril ei õnnestunud saada toetust salongi avamiseks. Nii jäi see plaan pooleli.
Pikk kogemus ja koolitused
Enam-vähem kõik saare juuksurid on pika töökogemusega ja aastaid tagasi lõpetanud Tallinna 19. tehnikakooli.
Nüüd kannab see kool Tallinna tööstushariduskeskuse nime.
Tiina Heinma, kes töötab Suuremõisas, lõpetas selles koolis juuksuriõpingud 1985. aastal ja on õpitud ametile truuks jäänud.
Alates 1995. aastast täiendab ta end regulaarselt korra aastas Color Zoom koolitustel Tallinnas või Helsingis Avangard koolituskeskuses. Samuti osaleb igal kevadel Kärdlas Vabaduse ilusalongi  korraldatud brändide tutvustustel.
Kärdla Vabaduse ilusalongi omanik Eda Tüür rääkis, et ka nende salongi kolm juuksurit on ameti omandanud eelnimetatud koolis. Tööstaaži on neil kõigil enam-vähem ühepalju – 25 aastat.
Nemadki täiendavad end vähemalt kord aastas, et olla kursis uute suundade, töö­võtete ja -vahenditega. Natuke oleneb ka sellest, kuidas parasjagu huvitavaid koolitusi pakutakse.
Eesti rahvusvaheline iluteeninduse erakooli juuksuri eriala koolitaja Leana Mölder ütles, et juuksurid, kes on lõpetanud kooli hinnatud meistrite käe all ja atesteeritud koolides, on oma töös usaldusväärsed.
“Loomulikult tuleb ju kogu­aeg ajaga kaasa käia, end harida ning trendidega kursis olla,” lisas ta. “Enesetäiendamise ja jätkukoolituse võimalusi meil on ja neid viivad läbi oma ala asjatundjad. Suureks abiks on erinevate tootesarjade maaletoojad, kes teevad oma teavitustööd hästi.”
Saarel või pealinnas
Näiteks Kassari elanik Maris Varik käib juukseid lõikamas ja soengut sättimas Põllu tänaval asuvas Kärdla Ilu­salongis Külli Jursoni juures. “Ma olen väga rahul – me oleme väga ühel lainel. Olen varemalt käinud ka Vabaduse tänava salongis ja Heinma
Tiina juures – minu jaoks on kõik väga meeldivad teenindajad,” rääkis Varik.
Abiturient Adele Vaks ütles, et juuksuris käib ta Kärdlas Ilme Randeli juures. “Tema lõikusega jään alati väga rahule. Tema juures käivad juuksuris ka meie teised pereliikmed,” ütles Vaks.
Vilma Tikerpuu Kärdlast rääkis, et tal on kaks juuksurit, kelle teenuseid ta kasutab. “Nad on mõlemad mu tütre väga head sõbrad,” lisas ta. Siiani käis Tikerpuu oma soengut korrastamas Tallinnas, aga nüüd kolis üks neist, Kristel Mutt õnneks Hiiumaale elama. “Nad on minu jaoks alati olemas, juuksuri juurest tulles on mul hea lõikus, neil mõlemal on väga hea maitse,” loetles Tikerpuu ja lisas: “Nii lihtne see ongi, mida ma healt juuksurilt ootan!”
Õpetaja Liisa Vals, aga ka tema mees ja poeg kasutavad Kristel Mutti teeneid. “Ta teeb oma tööd väga hästi ja ma olen ülimalt rahul,” ütles Vals. Mõnikord harva lõikab ja värvib ta juukseid ka Tallinnas.
Ka Merle Salusoo Kärdlast käis Tallinnas juuksuril lihtsalt huvist saada uus kogemus. “Jäin rahule ja sain hea emotsiooni muidugi,” ütles ta.
Uuenduslikud ideed ja juuksuritruudus
Kärdla elanik Ly Kaups ütles, et eriti noored soovivad juuksurilt lennukaid ideid. Ta märkis, et lisaks uutele toodetele lisandub pidevalt ka uusi lõikusi ja töövõtteid. Samas nii mõnigi meie saare juuksur on jäänud oma väljakujunenud stiili juurde ega kavatsegi uuendustega kaasa minna.
Pühalepa valla elanik Lia Rosenberg rääkis, et tema käib Tallinnas juuksuril juba kümme aastat. “Saan täpselt seda, mida soovin,” selgitas Rosenberg, miks ta eelistab pealinna juuksurit. “Soengud sobivad ja ma tunnen ennast hästi. Juuksur on nagu ihuarst – ta teab, mis sulle sobib ja mis meeldib,” lisas Rosenberg.
Kärdlasse kolinud Heleri Uus rääkis, et kahe Hiiumaal elatud aasta jooksul ei ole julgenud siin juuksuri juurde minna ja eelistab ikka käia oma senise juuksuri juures. “Ehk teevad ka siinsed juuksurid ilusaid soenguid, aga ma ei tea, kas need just mulle sobivad,” ütles ta. “Pean seda inimest hästi tundma, kelle hoolde end usaldada ja ta peab ka ise hea välja nägema, usaldus tekib tema enda stiili põhjal,” lisas Uus.
Kärdla elanik Ljubov Veski rääkis, et tema käis ikka saare ilusalongides oma soengut korrastamas kuni tütar tõi sünnipäevaks juuksuri kinkekaardi Tallinna. “Seal selgus, et siiani on mul olnud lõikus, mis mu näokujuga ei sobi,” nentis ta. Nüüd on ta juba mitu korda pealinnas oma soengut sättimas käinud.
Kuigi Tallinnas on juuksuriteenus oluliselt kallim, leidub nii hiidlasi, kes pealinnas juuksuril käivad, kui ka suvehiidlasi, kes Hiiumaa soodsamat teenust kiidavad.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411