Teisipäev, aprill 7, 2015
 

“Hiiumaa rohelist märki” kannab üheksa uut toodet

Helja Kaptein
Kui seni oli õigus märki kasutada vaid osaühingul Hiiu Vill, mis sai kogu oma kaubale “Hiiumaa rohelise märgi”, siis nüüd lisandus veel üheksa toodet, mis tohivad seda kvaliteedimärki kanda.
Märtsi lõpul hindas “Hiiumaa rohelise märgi” komisjon uusi tooteid, mis loodud siinsete meistrite poolt ja kohalikust materjalist.
Komisjoni laual oli üheksa toodet, millest ühele märgi andmine lükati edasi. “Lõpliku otsuse tegemisel tahavad komisjoni liikmed näha nii toodet kui pakendit,” selgitas komisjoni liige, SA Tuuru
juhataja Kristjan Arunurm.
Rohelise märgi kandmise õiguse said kõrgkuumus­keraamika tooted OÜlt Aja­keraamika. Nende keraamiliste esemete autor on Natalja Kuhi ja need on valmistatud Tubala külas kohalikust savist. Veel said märgiloa FIE Imre Kivi kuivatatud lestaribad, kuivatatud säinafilee ja kuivatatud haugifilee, OÜ Hiiu Gourmet sari “Kadakane Hiiumaa”, OÜ Kristi Tarbekeraamika Hiiumaa õllekann, OÜ Tahe “Hiiu ihuhoolduse” kadakaseeria, Ain Jepišovi Ristna kiviputukas, MTÜ Hiiu Rannad “Hiiuranna šoti mägiveise lihakonserv” ning OÜ Pilderi Hiiumaa lihaveise ja lamba täissuitsuvorst.
“See märk on ostjale garantiiks, et tegu on ehtsa asjaga,” selgitas Arunurm.
Rohelist märki saab taotleda kogu aeg ja hindamiskomisjon koguneb vähemalt kord kvartalis. “Oluline on, et hindajad saavad esitatud toodet näha, käega katsuda ja toitu ka maitsta,” selgitas SA Tuuru turismikoordinaator Lia Rosenberg.
Kuigi hindajad ei saa nõuda, et märki taotleva eseme või suupoolise kõik koostisosad oleks hiiumaised, peab kindlasti olema enamus kasutatud materjalist kohalik. Samuti on oluline, et toote valmistamisel säästetaks loodust.
Seekordsesse hindamiskomisjoni kuulusid Hiiu maavanem Riho Rahuoja, Tuuru juhataja Kristjan Arunurm, keskkonnaameti esindaja Kai Vahtra, koostöökogu esindajab Ilmi Aksli ja ettevõtjate esindaja Aivo Kriiska.

 

Sildid:

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
  • laine

    Ei ole varasemast ainult Hiiu Villa tooted, mis võivad märki kanda. kodulehel võib üles lugeda 18 tootjat, kes oma toodetele selle taotlenud.

     
     
     
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411