Reede, märts 20, 2015
 

Üheksandikud käisid töövarjuks ka Erkki-Sven Tüüri stuudios

JOHANNES MARKUS ALTMÄE
Emmaste põhikooli õpilane Anna Maria Altmäe käis töövarjuks helilooja Erkki-Sven Tüüri kodu­stuudios.
Eelmisel nädalal Rajaleidja keskuse spetsialistide korraldatud “Üle Hiiumaa-ilmne töövarjupäev” oli mõeldud üheksandate klasside õpilastele.
Eriti vaimustuses nähtust oli muusikahuviline Anna Maria, kes sai olla töövarjuks helilooja Erkki-Sven Tüürile, kelle stuudio asub siinsamas saarel Hirmuste külas.
“See oli huvitav võimalus tutvuda ametiga, millest ma varem palju ei teadnud. Helilooja elukutse on loominguline ja samas ka pingeline. Töös peab olema järjepidev, kuigi amet on võimalusterohke ja mitmekülgne,” kirjutas neiu tagasisidelehel.
Tüür omalt poolt lisas tagasisidelehele, et töötajal, st tal endal, oli võimalus anda ülevaade oma töö spetsiifikast: “Oli äärmiselt värskendav võimalus oma tegemisi tajuda teatud vahemaa tagant, distantsilt.”
Kolm Kärdla ühisgümnaasiumi poissi Taigor Veevo, Rene Berkmann ja Hendrik Klaas käisid Tallinki laeval tüürimehe ametit uurimas, Lauka õpilastest käis Gregory-
Martin Linder töövarjuks tudengile ja Kaija Kokkota rahvusraamatukogu töötajale. Esimese hooga sooviti enim minna töövarjuks politseiametisse, kuid lõpuks läks vaid neli.
Kokku osales töövarjupäeval 53 üheksandikku ja nad külastasid 45 asutust-ettevõtet.
Ise valisid, ise leppisid kokku
Töövarjupäeval sai õpilane minna asutusse või ettevõttesse just selle töötaja juurde, kelle amet teda huvitab, et siis nelja tunni jooksul jälgida tema tegemisi.
Rajaleidja keskuse juhataja Tiina Talussaar selgitas, et õpilased ise otsisid töökoha ja töötaja ning leppisid kokku külastuse. “Üks päeva eesmärke oligi eelkõige noorte leidlikkuse ja aktiivsuse kasv,” lisas Talussaar.
Rajaleidja karjäärispetsialist Ülle Soonik ütles, et tema soovitas valida oma huvidele vastava töö või ameti, samas pakkusid nad ka omalt poolt töökohti välja. “Mõnest koolist küsiti rohkem abi kontaktide saamiseks, aga palju leidus neid, kes ise otsisid omale varjutatava,” ütles Soonik. Ta tõi näiteks Emmaste kooli õpilased, kes said ülesandega väga hästi hakkama.
“Tavaliselt on esimese sammu tegemine, kokkuleppimine noorte jaoks kõige raskem,” ütles Talussaar. Vist seepärast valisid paljud õpilased lihtsama tee ja läksid töövarjuks ema või isa töö juurde.
“Tagasisidet andes ütlesid paljud neist, et oleks pidanud siiski midagi lahedamat valima,”  lisas Rajaleidja infospetsialist Kati Vaht.
Tagasiside positiivne
Soonik rääkis, et õpilased jäid oma käikudega rahule ja paistis, et mida ise korraldasid ja tahtsid, seda ka said. Harriet Sammal kirjutas, et töövarjupäev on vajalik, sest avab uksi ja saadakse palju teadmisi. Genry Keparti tagasisidelehelt aga selgus, et tema arvates võiks töövarjupäevi olla palju rohkem, et saaks tutvuda mitme elukutsega.
Soonik märkis, et tagasiside andmine ja arutelu on samuti oluline osa töövarjupäevast. Nii said õpilased osa ka teiste nähtust ja kogetust, küsida ja kuulda kommentaare,” ütles Soonik. Talussaar meenutas, kuidas üks õpilane ütles, et ta teab nüüd, mida see töö endast kujutab ja kus seda saab õppida, aga soovi sama ametit õppida ta küll ei avaldanud. Nii annab töövarjupäev erinevaid kogemusi: kas siis kindluse, et soovitud eriala meeldibki või hoopis välistada see.
Ka töötaja seisukohast ei pruugi töövari olla tüütu kohustus, vaid võib hoopis anda võimaluse näha omaenda tegemisi teise inimese pilguga, ütles Tiina Talussaar ning tänas kõiki, kes endale töövarju võtsid.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411