Teisipäev, märts 10, 2015
 

Maakonda esindavad Käina ja Kärdla noored näitlejad

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Hiiumaal algas teatrikuu õpilasnäidendite konkursiga, kus selgitati välja need kaks lavatükki, mis vabariiklikul kooliteatrite festivalil teistega mõõtu võtma lähevad.
Laupäeval kogunes Kärdla kultuurikeskusesse üle poolesaja näitlejapisikuga noore ja nende juhendajad, et suurema publiku ette tuua lavalood, mis koolis selgeks õpitud. Ja miks siis mitte ka vaadata, kuidas teised näitlemisega hakkama saavad.
Algklassidest esindab Hiiumaad riiklikul kooliteatrite festivalil Käina kooliteatri etendus “Sööbik ja pisik”, keskastmes Kärdla ühisgümnaasiumi näiteringi “Leigri lood”. Kooliteatrite vabariiklik festival peetakse aprilli lõpus Narvas ja seal võetakse mõõtu kõikide maakondade esindajatega.
Näitlejapreemiad said Lisanna Pruul ja Kertu Liisa Põtter Emmastest, Liisu Koppel ja Mathias Kaunimäe Kärdlast ning Karlis Saarna Käinast.
“Meil on hea meel soovida jõudu ja edu edasipääsejatele,” ütles žürii liige Kristiina Oomer. Ta kiitis nii näitlejaid kui juhendajaid suure töö eest. “Te olete läinud teatritegemises nii kaugele, et kõik lood moodustasid vaataja jaoks terviku. Oli lugu, olid sündmused ja karakterid ning silma jäid ka kostüümid ja lavakujundus. Palju püüti edasi anda näitleja olemusega.”
Oomer rääkis, et teatrit tasub teha, sest see aitab arendada mõtlemisvõimet: “Mängides läbi erinevaid olukordi, saate kasutata neid teadmisi, mida õppeainetes omandanud olete. Näiteks  peab teadma füüsikaseadusi, matemaatikat tasub kasutada, rääkimata eesti keele tunnis õpitut.”
Festivali žürii liige Svetlana Reinmets hindas, et trupid olid kõrge tasemega, eelmiste aastatega võrreldes on tehtud samm paremuse poole. “Uskumatult toredad lood ja enim meeldis õpilaste mäng, nagu lapsed ikka siiralt mängivad,” ütles Reinmets.
Natuke tahaks tema hinnangul timmimist visuaalne pilt, et publikul oleks ilus vaadata. Mõnel lavakujundus, teisel lavaline liikumine ja kokkumäng.
Reinmets ütles, et teda üllatasid kõige enam Kärdla ühisgümnaasiumi poisid, kes “raskest east” hoolimata tõid lavale oma jõulise energia. Täpsustuseks, et lavastuses mängis siiski kaasa ka üks tüdruk, Mari-Ann Leivalt. “Toredad olid Emmaste “puhhikad” ning Käina Sööbik ja Pisik olid kui minu kujutluspildist välja astunud,” kiitis Svetlana Reinmets.
Hiiumaa kooliteatrite päeval said saalisolijad näha seitset näidendit. Kaks – “Kevadine tervitus” ja “Suur lomp” – Kärdla nukuteatrilt, kus juhendajaks Kersti Ojasalu. Kahe lavalooga oli esindatud ka Käina kooliteater, mida juhendab Tiia Korv. Nemad mängisid näidendit “Sööbik ja pisik” ning “Taksitrallitajad”. Kärdla ühisgümnaasiumi kuuendate klasside näitering esitas “Leigri lood”, juhendajaks Kristjan Arunurm. Emmaste noortekeskuse pere tõi Kaie Pranno juhendamisel lavale näidendi “Puhh ja sõbrad”.
17 õpilasega Suuremõisa põhikooli näidendis“Tuhkatriinu” mängis kaasa peaaegu kogu koolipere. Tüki seadsid lavale õpetajad Külli Kreegi ja Jaana Omann.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411