Teisipäev, märts 3, 2015
 

Külarahvas koduteel eksis

Kadi Laid
Pühalepa valla Palu­küla elanikud märkasid hiljuti, et külateed on saanud maantee äärde nimetahvlid, aga neil ilutsevad nimed on seni rahvasuus kasutusel olnutega võrreldes võõrad või tundmatuseni moondunud.
Paluküla elanikku Mati Vaherit häiris enim viit, millel kiri Paemüüri tee. Vaheri arvates peaks tee õige nimi olema Paemurru tee, nii nagu on seda kogu aeg nimetatud.
Vaher selgitas, et varasematel aegadel on Paluküla paemurru karjääris kaevandatud ehituspaasi ja seal on võimalik näha ka Kärdla kraatri serva ühte paljandit. Ta meenutas, et omal ajal rajati karjääri lähedusse isegi võrkpalliplats ja ehitati külakiik.
“Paigast kujunes seeläbi mitme inimpõlve vältel küla­rahva jaoks armas ja südamelähedane kooskäimise koht, seda kuni 1960ndate aastateni välja. Sinna tuldi meeleldi naaberküladest ja Kärdlastki. Seetõttu on Paemüüri tee nimi võõrastav ja eksitav,” põhjendas ta.
Vald valmis muutma
Reedel said Paluküla bussi­peatuses, kus murealune Paemurru teeots, kokku Mati Vaher ja Aado Aasma Palukülast, Lõpe elanik Tõnu Otsason ja valla maakorraldaja Mai Julge. Ühiselt veeti näpuga kaardil järge ja arutleti, mis teenimed lisaks kõnealusele veel muutmist vajaksid. Ainsana oldi lõpu­ni rahul Soobametsa tee nimega.
Julge rääkis, et valla teedele on nimesid määratud alates 1990ndate erastamise ajast mitu korda, viimati 2013. aastal. Tema sõnul oli viimatine määrus pikalt avalikustamisel: sellest teavitati valla ajalehes ja kodulehel ning vald sai mitmeid ettepanekuid, mida ka arvesse võeti. “Meil ei olnud põhjust kahtlustada, et nimepanek pole osades külades piisavalt tähelepanu saanud,” ütles Julge.
Ta tõdes, et vald ei ole seni leidnud toimivat võrgustikku-­partnerit, kellega külades asju arutada. Ta kiitis külaelanike algatust oma huvide eest seismisel ja soovitas kohemaid vastava avalduse kirjutada, mille alusel saaks vald külateed kohalikele meelepärasemate nimede vastu vahetada.
Koduküla kullakallis
Mati Vaher on seisukohal, et nn poogitud nimed jäävad paljudele külaelanikele vastuvõetamatuks. Nii vormistasid kolm kokkutulnut Lõpel Palade teabetoas laua ümber istudes kirjaliku ettepaneku muuta lisaks Paemüüri teele ka Paluküla tee ja Paluküla põigu nimesid nii nagu rahvas neid aastaid kutsunud: esimese nimeks saagu Alustee, teisel Töökoja tee.
Kõnekeelse Vana tee, mis praegu Paluküla-Partsi tee nime kannab, võiks Vaheri, Otsasoni ja Aasma ettepanekul nimetada teise kõnes levinud nimega – Postmaantee. See aitaks väärtustada selle tee ajaloolist tähendust.
Otsason: olen eksinud
Veel arutati endise Rebasefarmi tee, praeguse Koidumäe tee, mille nime pakkus Tõnu Otsason avalikustamisel ise, nimemuudatust.
Otsason tõdes, et Rebasefarmi teele Koidumäe tee nimepakkumisega on ta teinud vea: arvesse tuleks võtta erinevaid ajaetappe küla ajaloos ja lõppsõna jäägu konkreetse küla rahvale.
Reedel koostatud ettepanekus panid sellele allakirjutanud ette, et tee saaks nimeks Põllumäe tee. Aado Aasma põhjendas, et omal ajal olid kummalgi poolt teed talude põllusiilud ja Põllumäe tee nimi on rahva seas jätkuvalt levinud.
Mati Vaher teatas laupäeval, et kavandab täiendavat ettepanekut, mille kohaselt maantee ja rebasefarmi vaheline teelõik kannaks siiski Rebasefarmi tee nime. “Soov on väärtustada ühte perioodi Rahu Eest kolhoosi ajast,” põhjendas ta.
“Leian, et see on väga hea algatus anda külateedele nimed. Kahju vaid, et me toona [avalikustamise ajal – toim] ei tulnud mõttetalguteks kokku,” ütles Otsason. Tema sõnul on kõige õigem konkreetse küla rahva arvamus. Ühiselt leiti, et külades oleks vaja toimima saada tegevusgrupid ja juurutada külaelanikes harjumust valla otsustes kaasa lüüa.
Mai Julge märkis, et valitsus koostab külaelanike avalduse alusel volikogule eelnõu. Menetluse käigus toimub ka avalikustamine ja teha saab täiendavaid ettepanekuid. Jaanuaris muutis Pühalepa vallavolikogu Värssu küla elanike detsembris tehtud avalduse alusel Värssu külas asuva Männamaa tänava Värssu tänavaks. Muudatus hakkas kehtima 6. veebruaril.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411