Reede, märts 20, 2015
 

5000 kaadrit virmalisi ja maagiline 17

Pääro Metsand
Pääro Metsand
Teisipäevase virmalistemöllu ajal olid MTÜ Hiiumaa Fotoprojekt liikmed oma kaameratega väljas ja püüdsid vaatemängu enam kui 5000 pildile.
Üks ühingu liikmeid, Pääro Metsand rääkis, et Hiiumaa Fotoprojekti Facebooki lehe galerii sellest ööst täieneb vähehaaval. “Materjali kogunes nelja kaamera kohta kaugelt enam kui 5000 kaadrit ning selle mahu läbi töötamine võtab omajagu aega,” selgitas Metsand.
Fotosid tegid Pääro Metsand ja Argo Nurs, kumbki kahe kaamerga. Rohkem fotosid eriliselt virmalisterohkest ööst leiab aadressilt www.facebook.com/HiiumaaFotoprojekt
Metsand, kes on ööfotosid teinud ja virmalisi jahtinud juba kolm aastat, märkas huvitavat numbrilist seaduspära. Ta meenutas, et läbi viimase kolme aasta on aasta pimedama poole kuudel pakkunud 17. kuupäev rohkem öiseid värvidemänge, kui ükski teine. Näiteks 2013. aastal oli lausa viie järjestikuse 17. kuupäeva õhtul kaameraekraanil nii virmaliste roheline kaar, kui mõnel korral ka uhkem sambamäng. Tema senine võimsaim elamus aga oli pärit
17. märtsist 2013.
“Nüüd aga on kõik teisiti,” nentis Metsand. Teisipäeval, 17. märtsil oli Maa magnetväljas sellise tugevusega segadus, et virmalistemängu sai kaamerasilmaga püüda isegi nii kaugel lõunas nagu seda on Sloveenia või Prantsusmaa. Muidugi eestimaiste virmaliste võrdluses. Metsand ja Nurs püüavad igal aastal käia ka Soomes-Rootsis-Norras virmalisi pildistamas ning sealsed vaatemängud on tavaliselt isegi tagasihoidliku magnettormi puhul vägagi vaatemängulised.
Virmalised tekivad kui Maa magnetvälja tabab Päikeselt lähtuv plasmaosakeste vool, mille kiirus, tihedus ja polaar­sus on erinevad tavapärasest Päikese soojendavast-valgustavast olekust, mida igaüks tajub.
Maad selle kiirguse eest kaitsev magnetväli aktiveerub sellistel hetkedel ja pakub meile nii eluks vajalikku kaitset radioaktiivsuse eest, kui ka silmarõõmu.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411