Teisipäev, veebruar 3, 2015
 

James Harvey tundis end Hiiumaal koduselt

Harda Roosna | Hiiu Leht
Eelmisel nädalal Hiiumaa visiidil käinud USA suursaatkonna julgeolekunõunik James Harvey vaimustus Kärdla arteesiaveest ja ütles, et Hiiu saar meenutab talle kodukanti.
Külalised kohtusid Hiiumaa omavalitsuste liidu juhi Üllar Padariga, külastasid saatkonna kauaaegset koostööpartnerit Hiiumaa haiglat ja politseimaja; Kärdla sadama arengutest andis neile ülevaate Hiiu valla abivallavanem Katrin Sarapuu.
Hiiu maavanem Riho Rahuoja, kes Harveyd ja USA suursaatkonna julgeolekuosakonna uurijat Tauri Pärna Kärdlas tehtud ringkäigul saatis, ütles, et külaline oli kõikjal, kus käidi väga viisakas ja väljapeetud, kuid elavnes silmnähtavalt kui talle näidati arteesiakaevu. “Rääkisime talle, kuidas põhjavesi surve all on ja kuidas tänu sellele rajati Kärdlas Eesti esimene veevärk – paistis, et see pakkus talle suurt huvi,” meenutas maavanem.
Hiiu Lehele ütles Harvey, et leidis Hiiumaal isegi sarnasuse oma kodupaigaga: “See koht siin tundub mulle mingil moel tuttav, see ei erine palju loodepiirkonnast, kust ma Ameerikas pärit olen – vesi, saared, puud – nii et ma naudin väga seda külaskäiku.”
Ta lisas, et nautis väga saarel veedetud aega ja juba ootab naasmist. “Mulle meeldib külm ilm, aga samuti ootan, et saaksin tagasi tulla kui ilm on pisut soojem, et avastada uusi asju.”
Harvey: Otsime partnereid
Visiidi eesmärgiks nimetas Harvey USA saatkonna regionaalsest programmi, mis näeb ette  diplomaatilist koostööd ka Tallinnast väljaspool. “Külastame maakondi, et leida partnereid, kellega koostööd teha,” lisas Harvey. “Otsime valdkondi, kus me tõenäoliselt saaksime partneriks olla oma kolleegidele, käesoleval juhul Hiiumaal. See on üks põhjuseid, miks regionaalne programm on loodud.”
Ta ei osanud veel täpselt öelda, mis oleks objekt või valdkond, mida Hiiumaal võiks lisaks toetada, kuid Hiiu Lehe ajakirjaniku pakkumise, et tuge vajaks lastele mõeldud Ööbiku teemapargi rajamine, võttis ta meelsasti teadmiseks. “Võimalik, aga need asjad võtavad aega, et nende kallal töötataks. Need on kindlasti ideed, mida me kuulda tahame. Kui on mingeid valdkondi, kus me saaksime tulevikus kaasa lüüa, oleks see kindlasti üks neist.”
Haigla hea koostöönäide
Eelmisest programmist toetas USA saatkond 2009. aastal Hiiumaa haigla kirurgiaosakonna juurdeehituse rajamist ja operatsioonibloki renoveerimist enam kui 200 000 euroga.
Harvey käis seekord ka haiglat vaatamas, kiitis sealset sooja vastuvõttu ja nimetas haiglat fantastiliseks.
Põhjuseks, miks saatkond toona just haigla toetusobjektiks valis, nimetas ta võimalust siinset kogukonda aidata. “Kasutasime võimalust koostööd teha ja ma arvan, et see kõik läks päris edukalt,” ütles Harvey.
Küsimusele, mida arvata mõttest, et Hiiumaa haiglas võiks hakata taasturavil käima missioonisõdurid, vastas Harvey, et Ameerikas on sarnaseid programme, kus kogukonnad on veterane toetanud ja ilmselgelt on see midagi, mida ka saatkond toetaks. “See on suurepärane mõte, et kogukonnad toetavad veterane, kes sõjast naasevad. Kindlasti on see suure tähtsusega Ameerikas: paljudel sõjast naasnud veteranidel on kas puue või toimetulekuraskused, millega nad peavad silmitsi seisma. Seepärast on hea mõte otsida mooduseid, kuidas kogukonnad saaksid veterane toetada.”

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411