Reede, jaanuar 23, 2015
 

Reform arengule toeks

Kadi Kiiver | Hiiu Leht
Hiiumaa visiidil käinud endine majandusminister Juhan Parts leiab, et peaasi, mida riik kohaliku ettevõtluse jaoks teha saab, on haldusreform.
Kolmapäeva pärastlõunal Kärdlas tegutsevat plastitööstust M ja P Nurst külastanud IRLi peaministrikandidaat Juhan Parts rääkis Hiiu Lehele, et viie aasta perspektiivis on kõige kesksem asi, mida riik kohaliku ettevõtluse jaoks teha saab, haldusreform.
“Mida tugevam ja suuremate võimekustega on omavalitsus, seda rohkem on riigil võimalik anda talle, Hiiumaa puhul maakonnale, funktsioone tagasi. Seega kasvab ka omavalitsuse võime olla ettevõtlusele partner,” selgitas Parts.
Parts rääkis, et maapiirkondade ettevõtjad kurdavad kõige rohkem tööjõupuuduse või siis kvalifitseeritud tööjõu puuduse üle. “Kes oleks ettevõtjale partner Hiiumaa puhul, kes tajub, mis on piirkonna arengu jaoks kõige olulisem? See on ikkagi kohalik omavalitsus, mitte Tallinnast keegi.”
Ta rääkis, et juba praegu on mitmed omavalitsused üle Eesti võtnud vaevaks ettevõtteid abistada. “Näiteks kui olemasolev ettevõte tahab laieneda-kasvada, siis omavalitsus otsib inimesi, kes on piirkonnast ära läinud. Suurem omavalitsus esindab laiemat piirkonda,” tõi Parts esile.
Ta leidis, et Hiiumaa puhul peaks kogu saare ühendama ning tekkiv omavalitsus peaks koos aktiivsete inimestega – olgu nad siis ettevõtjad, haritlased või kultuuriinimesed – oma piirkonna tugevusi teadvustama ja nendega töötama.
Riik omalt poolt peab tagama toimiva infrastruktuuri, et maapiirkonnad ei kaotaks konkurentsivõimes või atraktiivsuses. Lisaks tuleb Juhan Partsi sõnul ümberhinnata avaliku sektori töökohtade suurematesse keskustesse liigutamise vajalikkus, eelkõige tuginedes tehnoloogia arengule.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411